Spoilers!

Komende week in GTST: Rauwe ringmomenten en de treurige terugkeer

30 juni 2022 08:15 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Laura die aankondigde er een eind aan te maken als ze inderdaad Parkinson blijkt te hebben en hulpbehoevend zou te worden.

Laura’s definitieve diagnose

Laura kreeg van de neuroloog medicatie mee om haar klachten te bestrijden. Als de pillen aanslaan, is dat bewijs dat het inderdaad symptomen van Parkinson zijn. Nadat ze de pillen een tijdje heeft gebruikt moet Laura tot haar grote verdriet toegeven dat ze zich beter voelt. Haar hand trilt niet meer, ze kan makkelijker bewegen en beter nadenken. Maar die verlichting is ook een confronterende bevestiging.

Wel is Laura nog wat vergeetachtig. Het was haar bijvoorbeeld totaal ontschoten dat Linda eerder die week had gebeld dat ze terugkwam naar Meerdijk om de nieuwe waarnemer in de huisartsenpraktijk in te werken. Als Linda  ’s morgens vroeg nietsvermoedend haar eigen huis binnenstapt schrikken zowel zij als Henk zich een hoedje.

Het valt Linda op dat Laura en Henk wel erg vergroeid zijn. Henk neemt haar werkelijk alles uit handen, wat Linda best vreemd en benauwend vindt. Ze weet uiteraard niet dat Laura iets mankeert. Die diagnose volgt later in de week als de neuroloog officieel vaststelt dat Laura de ziekte van Parkinson heeft.

Laura wil haar ziekte nog niet wereldkundig maken tot ze zelf het nieuws een beetje heeft kunnen verwerken. Daarom besluit ze ‘gewoon’ naar het liefdesfeest van Bing en Nina te gaan voor wat afleiding en vrolijkheid. Maar in haar achterhoofd speelt genoeg.

Linda is terug

Maar Linda went heel snel aan haar oude woonplaats. Stiekem baalt ze er zelf van dat ze maar een weekje kan blijven. Anton heeft zijn draai helemaal gevonden op het eiland en is hele dagen aan het werk, maar zij verveelt zich eigenlijk stierlijk, zo geeft ze geëmotioneerd toe na een drankje teveel. Uiteraard heeft ze het hier nog niet met Anton over gehad. Zij drong destijds aan om naar Bonaire te gaan, nu is hij happy en dan begint ze weer te morren? Janine hoort het razende relaas gelaten aan. Er is toch nog niks aan de hand?

Maar Linda wordt onverwacht voor het blok gezet. In de kroeg zat ze met een slok teveel op te flirten met een onbekende man die hoorde hoe ongelukkig ze wel niet is op Bonaire. En laat dat nou net de nieuwe praktijkwaarnemer Luuk Bos zijn. De volgende ochtend schrikt Linda als ze met een stevige kater oog in oog staat met Antons vervanger. De man maakt zich zorgen: de bedoeling is dat hij niet alleen komt waarnemen, maar de boel als het bevalt ook overneemt. Die plannen komen op losse schroeven te staan als Linda en Anton weer terug zouden komen.

Daan versus Stefano

Stefano krijgt zijn zin: Ludo haalt hem binnen bij het veilinghuis en dat betekent slecht nieuws voor Daan die zijn functie gehalveerd ziet worden. Hij blijft zakelijk directeur, maar Stefano is vanaf nu commercieel directeur en heeft de leiding over de acquisitie. Ludo ziet vooral voordelen: Stefano heeft veel contacten in de kunstwereld en Daan kan de kunst van hem afkijken. Daan ziet het anders: Stefano probeert hem eruit te werken. En nu moeten ze samen door een deur.

Daan probeert de samenwerking te laten klappen door een aantal keiharde eisen te stellen zoals de volledige vrijheid zijn eigen projecten te ontwikkelen. Ludo is er niet happig op, maar Stefano vindt het verrassend genoeg een prima idee. Nu kan Daan niet weigeren.

Nina’s grote dag

Nina en Bing maken zich klaar voor hun liefdesfeest. Maar op de achtergrond broeit er genoeg onrust. Janine vindt nog steeds dat Nina eerlijk moet zijn tegen Bing over haar affaire met Lars. En Nina is merkbaar ongemakkelijk als Mare langskomt om te melden dat ze niet naar de bruiloft komt.

Het lijkt erop of Mare precies weet wat er gespeeld heeft tussen Nina en haar man. Ze geeft Nina zelfs een opening het schuldvrij op te biechten, maar Nina praat eroverheen. Het is duidelijk dat er iets begint te koken in Mare.

Janine en Ludo schrikken dan ook merkbaar als Mare tegen alle verwachting in toch op de grote dag verschijnt. Ze kunnen haar moeilijk weg sturen, maar het ongemak is merkbaar. Ook bij Nina die al genoeg liep te stressen zonder haar aanwezigheid.

De weg naar de ceremonie verloopt ondanks de nodige obstakels zonder problemen. Max wil zijn pak niet aan, dan mag hij gewoon in zijn prinsessenjurk. Rik moet met spoed weg? Geen punt, dan neemt Stefano de honneurs waar. Iedereen geniet van de ceremonie en het uiteindelijke ja-woord.

Ook het feest verloopt wonderwel voorspoedig. Er is taart, er wordt gelachen, gedanst, zelfs Mare gedraagt zich. Ze gaat wel vroegtijdig weg, maar niet zonder een kaart achter te laten in de cadeaubox van het gelukkige echtpaar. Nina en Bing hebben nog geen tijd om alles te lezen, maar het is vast niet zomaar een gelukswens.

Lynns toenadering

Oriana besloot vorige week de strijdbijl te begraven en Merel niet langer als liefdesrivaal te zien. Maar Merel is nog steeds niet helemaal over haar verliefdheid heen, zeker als ze tijdens het liefdesfeest ziet hoe close Lynn en Oriana lijken te zijn.

Maar Lynn blijkt ook meer voor Merel te voelen. Als ze haar in een onbewaakt moment even helpt met een cadeautje staan ze voor ze ’t zelf doorhebben te zoenen. De meiden schrikken zo van het incident dat ze er niet over praten en doen alsof er niks aan de hand is. Maar als uitgerekend Merel het bruidsboeket vangt kan ze een veelzeggende blik richting Lynn niet vermijden. Oriana heeft niets door, maar ze heeft er echt een liefdesrivale bij.

Manu’s verrassing

Manu was vorige week helemaal in de wolken toen hij van ome Stefano een metaaldetector cadeau kreeg. Hij is voortdurend met het apparaat op zoek naar verborgen schatten, zo ook op het liefdesfeest van zijn ouders.

In een bloemperkje in de tuin van huize Sanders lijkt iets begraven te liggen. Manu is druk aan het graven tot schrik van Daan die precies weet wat er ligt: het lijk van Leon. Hij pakt op hardhandige wijze Manu’s metaaldetector af, maar dan grijpt Stefano in.

Ze komen tot een compromis: Manu mag best in de tuin zoeken, maar niet graven. Daan doet vervolgens z’n best om de plek onbegaanbaar te maken met wat grote takken. Later brengt hij verslag uit aan Ludo die nog steeds meent dat dit de beste plek is.

Wat er speelt blijkt pas als Manu trots zijn vondsten aan Stefano laat zien: wat boutjes, verroest metaal, een kettinkje… En een trouwring van Leon en Door. Stefano is geïntrigeerd en houdt de ring voor zichzelf. Wie weet hoe ’t nog te pas kan komen.

Einde transport

Julian en Marwan zijn vastberaden om bewijsmateriaal te verzamelen tegen Philippa. Op advies van Daan is Julian van plan om Philippa op te nemen terwijl ze belastende uitspraken doet over haar illegale diamanthandel. Hij wil dat Marwan er buiten blijft, als ze één op één zijn dan praat de vrouw vast makkelijker.

Julians volgende transport is uitgerekend tijdens het huwelijksfeest van Nina en Bing. Samen met Saskia verzint hij een smoesje over de reden waarom hij er niet bij kan zijn. Wat Saskia nog niet weet is dat Julian van plan is Philippa er bij te lappen.

Maar Julian is vreselijk slecht in het subtiel lospeuteren van informatie. Philippa heeft direct door wat er speelt als hij haar uiterst doorzichtig uitspraken probeert te ontlokken. Philippa wil dat hij alles direct wist en meteen richting Rotterdam vertrekt “anders schiet ze z’n ballen eraf”. Dat ze een pistool tevoorschijn haalt maakt het dreigement des te overtuigender.

Julian besluit het erop te wagen en valt Philippa aan. Hij weet haar te overmeesteren, maar daarbij gaat wel haar pistool af. De knal waarschuwt Marwan die in de buurt stond te posten. Als hij in de winkel komt ziet hij Philippa bloedend liggen. De vrouw is panisch: ze wil geen politie en niet naar het ziekenhuis. Ze heeft haar eigen arts. Ze smeekt Marwan en Julian om haar telefoon zodat ze mensen kan laten komen. In ruil daarvoor mogen ze haar luxe auto én 50.000 euro aan diamanten houden.

Marwan twijfelt. Eerst moffelt hij het pistool snel weg onder een van de winkelschappen en dan gaat hij met Julian in discussie. Volgens Marwan is het een gouden kans: als ze Philippa haar zin geven, zijn ze overal vanaf. Van de ritten, van de belastingschuld, alles… Een nieuw begin. Maar Julian is vastberaden ditmaal het juiste te doen. Hij heeft al genoeg gelogen.

Hij stuurt Marwan weg om hem buiten schot te houden en belt dan de politie. Als de agenten komen laat hij hen de opnames van Philippa horen en geeft hij haar en zichzelf aan. Een pissige Philippa verdwijnt de ambulance in en Julian moet mee naar het bureau.

Marwan spoedt zich per scooter naar het bruidsfeest van Nina en Bing om Saskia te halen. Die weet niet goed wat haar overkomt, maar ze springt direct achterop in de hoop Julian nog te kunnen overtuigen. Tegen de tijd dat ze aankomen bij de buurtsuper is de politie al bezig met het sporenonderzoek.

Shanti's noodlot

De hoogzwangere Shanti sloeg vorige week een keizersnede af en wacht nu in het ziekenhuis tot ze op natuurlijke wijze kan bevallen van haar dochtertje. Rik en Daan helpen haar in de sfeer te komen door de ziekenhuiskamer alvast op te vrolijken. 

Een dag of wat later krijgt ze van haar halfzus Noortje alvast een cadeautje voor de kleine: een prachtige jasmijnplant. Het presentje geeft Shanti direct de ideale naam voor hun kleintje: Jasmijn. Maar dan moet ze eerst nog geboren worden.

Uitgerekend op het moment dat Rik het huwelijk van Bing en Nina moet sluiten breken Shanti’s vliezen. Rik spoedt zich naar het ziekenhuis om zijn vrouw te steunen. Maar de bevalling gaat moeizaam. Zeker als Shanti weg begint te zakken.

Rik doet zijn best haar bij de les te houden, maar Shanti lijkt intern bloed te verliezen. Ze moet met spoed onder het mes. Rik zit moederziel alleen buiten in de hal terwijl het personeel af en aan rent. Hij ziet een kribbe voorbij komen, zakken bloed en gestreste medici. Als de deuren zich sluiten hoort hij nog net “We raken haar kwijt”, gevolgd door de monotone flatline piep van een hartmonitor.

En verder: Steef doet een prima Godfather imitatie, Laura krijgt een versierde klapstoel en over de kleding van de bruid hoor je niks naars zeggen… Dus dat doen we ook niet. Tot na de zomer!

Meer over