Spoilers!

Komende week in GTST: Afrondende allegaartjes en de brisante bruiloft botsing

25 mei 2023 01:15 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers! 

De cliffhanger eindigde met Henk en Laura die een week voor de bruiloft de griep te pakken kregen.

Aftellen tot de grote dag

Henk en Laura zijn hondsberoerd, maar Linda is degene die het pas echt zwaar heeft als wedding planner én BABS. Linda is zelfs zo gestrest dat ze vraagt of Luuk alsjeblieft niet naar de bruiloft wil komen, hij zou haar op die dag onbedoeld toch teveel afleiden. Luuk is de moeilijkste niet, hij laat medicatie achter en vertrekt.

Luuk zorgt voor Henk, Laura én Linda
Luuk zorgt voor Henk, Laura én Linda

Henk is dat echter wel. Hij is nooit de grootste fan van Linda geweest en door de griep is z’n lontje nog korter dan normaal. Als Linda bozig binnenstormt omdat Henk tegen haar instructies in geen blauw maar een beige trouwpak heeft gekocht laat hij haar duidelijk weten geen behoefte te hebben aan haar hulp.

Linda is definitief over de grenzen van Henk gegaan
Linda is definitief over de grenzen van Henk gegaan

Linda is beledigd en vindt Henk uitermate ondankbaar. Ze trekt zich terug en gaat zelfs zo ver dat uitgerekend Janine de behoefte voelt te komen bemiddelen. Ze legt Henk voor dat hij maar beter excuses kan maken, anders staat de bruiloft op losse schroeven. Linda zoekt toenadering, maar Henk is er klaar mee. Uiteindelijk moet Laura zich er zelf mee bemoeien om de twee kemphanen bij elkaar te krijgen. Met hulp van Janine krijgt ze hen weer samen om de tafel. Ook Henk is na enig aandringen bereid om excuses te maken. Niets lijkt de bruiloft meer in de weg te staan, zeker nu Laura en Henk over hun griep heen lijken.

Linda zet de eerste stap
Linda zet de eerste stap

Helaas blijkt Linda nu aan de beurt. Wat begint met een onschuldig niesje eindigt diezelfde avond nog in een griepaanval. Linda heeft een slapeloze nacht vol ongemak en schrikt om 11.30 uur wakker op de dag van de bruiloft. Ze is veel te laat!

Linda begint met griep aan de bruiloft
Linda begint met griep aan de bruiloft

Manu en mama

Monica wil Manu graag zien. Bing en Nina leggen het voor aan de jongen die in eerste instantie beweert het niet te willen, maar later blijkt dat hij dat alleen zei om Nina niet te kwetsen. De ontmoeting komt er en na een onwennige start kletsen Manu en zijn moeder al snel honderduit.

Manu is benieuwd naar zijn moeder
Manu is benieuwd naar zijn moeder

Van een afstandje kijken Nina en Bing bezorgd toe. Ze zijn blij dat het goed lijkt te gaan, maar willen niet dat Monica zich hun zoon toe-eigent. Af en toe een dagje, meer niet. Maar daar denkt Manu anders over: hij heeft Monica al uitgenodigd te komen kijken bij zijn volgende voetbalwedstrijd.

Monica wil Manu toch meer zien
Monica wil Manu toch meer zien

Nina geeft later tijdens de nagelparty toe dat het haar helemaal niet lekker zit. Ze vermoedt zelfs dat ze Manu kan kwijtraken. Als ze naderhand thuiskomt blijkt Manu nog niet te kunnen slapen omdat hij nog zo vol is van Monica en alle nieuwe indrukken. Het stemt Nina ongerust.

Nina voelt de bui al hangen
Nina voelt de bui al hangen

Een nieuwe fase

Demi en Steef hebben hun laatste examens en dat brengt het besef dat de Verduyntjes definitief een nieuwe fase in gaan. Saskia en Julian vinden dat ’t ineens allemaal erg snel gaan, maar willen het geluk van hun kroost niet in de weg staan. Om het einde van de examenperiode te vieren gaat er gegourmet worden met het hele gezin.

Demi heeft haar laatste examen
Demi heeft haar laatste examen

Jonathan is ook uitgenodigd voor het feestje maar de familie krijgt nog een onverwachte gast. Merel brengt Stefano mee, op zijn aandringen. Het zorgt voor een wat ongemakkelijke situatie maar hij mag ‘gewoon’ mee eten, al heeft Julian heus wel door dat Saskia zich opvreet.

Julian eist dat Saskia zich inhoudt
Julian eist dat Saskia zich inhoudt

Het wordt al met al een avond vol gezelligheid en verrassingen. Zo onthullen Demi en Steef dat ze zich voor hele onverwachte vervolgopleidingen hebben ingeschreven. Steef gaat door toedoen van Jonathan geen game design maar rechten studeren en Demi kiest voor verpleegkunde, ook al leek dat haar eerst niets omdat Saskia zo pushte.

Saskia en Jonathan staan versteld
Saskia en Jonathan staan versteld

De bom barst als Saskia en Merel na afloop even alleen zijn. Merel is helemaal verliefd en bezweert haar moeder dat Stefano echt heel goed en lief voor haar is. Saskia wil daar allemaal niks van weten. Hij zal best een aardige man zijn, maar ze verbiedt haar om Stefano mee te nemen naar de bruiloft.

Saskia heeft moeite met Merel en Stefano
Saskia heeft moeite met Merel en Stefano

Merel laat zich dat niet zomaar zeggen. Wie denkt Saskia wel dat ze is? Ze gaat persoonlijk langs bij Henk en Laura om te vragen of haar nieuwe vriendje mee mag. Henk schiet wel uit zijn slof als hij hoort dat hem om Stefano Sanders gaat, maar door Laura bindt hij in. Stefano is welkom.

Merel bespeelt Henk en Laura
Merel bespeelt Henk en Laura

Merel laat het echter wel afweten tijdens de voorbereidingen op het trouwfeest. Demi en Steef oefenen een leuk stukje, maar Merel komt niet opdagen tijdens de repetities waardoor haar broer en zus last minute de hele sketch om moeten gooien.

Aan Steef is geen groot acteur verloren gegaan
Aan Steef is geen groot acteur verloren gegaan

Tafel voor een

Saskia sloeg vorige week het aanbod af om in haar eentje op vakantie te gaan om bij te komen. Maar Julian staat erop dat zijn vrouw meer tijd voor ontspanning neemt. Daarom moet ze van hem lekker decadent in haar eentje genieten bij De Rozenboom met het geld uit de vakantiepot.

Saskia moet relaxen van haar man
Saskia moet relaxen van haar man

Saskia voelt zich in eerste instantie vreselijk bekeken als ze aanschuift in een vol restaurant en Marcel de tafel dekt voor één. Ze vindt gelukkig al snel haar draai: ze vermaakt zich kostelijk met een boek en een kruiswoordpuzzel en krijgt zelfs een drankje aangeboden van een man aan de bar. Saskia voelt zich zo ontspannen dat ze toch die zonnige vakantiereis boekt.

Saskia moet wennen aan alleen dingen doen
Saskia moet wennen aan alleen dingen doen

De Koningscrisis

Shanti begint de week met rampzalig nieuws van de aannemer. Uit onderzoekt blijkt dat De Koning op instorten staat: de voorgevel is verzakt en alle funderingspalen in het pand zijn verrot en moeten vervangen worden. De kosten komen op 160.000 euro neer en de zaak moet maanden dicht. Het bericht slaat in als een bom en zet de verhoudingen tussen Rik en Shanti en Saskia en Julian op scherp. Want, wie draait voor de kosten op als de verzekering niet uitkeert? Shanti zit vol verwijten richting Saskia en Julian, zeker als ze voorstellen om Jonathan als mediator te vragen.

De Koning wacht een peperdure renovatie
De Koning wacht een peperdure renovatie

De sfeer wordt helemaal onprettig als Saskia vraagt of Jonathan ook het pachtcontract onder de loep wil nemen om te zien of er een mogelijkheid is de overeenkomst te ontbinden. Shanti is woest: laten Julian en Saskia hen in de steek met 1.5 ton schade terwijl ze eigenlijk de boel direct wilden verkopen? Later komt Jonathan nog eens apart naar Shanti en Rik om hen te verzekeren dat hij onpartijdig is in deze. Saskia mag dan zijn zus zijn, die familieband speelt geen enkele rol in deze kwestie. Hij trekt niemand voor en als daar twijfels over zijn moet dat direct gemeld worden. Het stel is gerustgesteld.

Jonathan stelt zich onpartijdig op
Jonathan stelt zich onpartijdig op

Margriet het zorgenkind

Op de avond voor de bruiloft staat Margriet ineens op de stoep bij Jonathan. Ze komt een cadeau brengen dat hij morgen aan Henk en Laura moet geven, ze kan zelf niet komen vanwege een belangrijke afspraak. Jonathan ziet dat het een smoes is en dwingt zijn moeder te vertellen wat haar dwarszit. Margriet geeft aan dat ze Henk en Laura alle geluk gunt, maar zo vlak na de dood van haar eigen man voelt het alsof ze alles en iedereen uit haar leven lijkt te verliezen. Dan draait ze gek genoeg ineens bij en geeft ze aan wél naar de bruiloft te komen.

Margriet gedraagt zich vreemd zo vlak voor de bruiloft
Margriet gedraagt zich vreemd zo vlak voor de bruiloft

De grote dag

Op de ochtend van de grote dag merkt Henk dat Laura niet goed in haar vel zit. Laura geeft toe dat ze een gek gevoel heeft: er hangt iets in de lucht. Wat er in ieder geval in de lucht hangt is regen: de dag begint met een fikse plensbui.

Laura begint haar grote dag met een naar voorgevoel
Laura begint haar grote dag met een naar voorgevoel

Maar eenmaal binnen in De Rozenboom is er geen wolkje meer aan de lucht. Linda is ondanks haar griep en late start keurig op tijd om de ceremonie te leiden. Ze houdt een tikje warrige, maar emotionele speech waarin ze de liefde omschrijft als een bom vol stofjes in het brein die ontploft is tussen Henk en Laura. Alle aanwezigen kunnen er smakelijk om lachen, op Margriet na die stilletjes in de zaal alles gadeslaat. 

Linda weet Henk en Laura te trouwen
Linda weet Henk en Laura te trouwen

Tijdens de huwelijksvoltrekking verloopt alles op rolletjes. Dolly komt keurig de ringen brengen en nadat Henk en Laura elkaar het jawoord hebben gegeven is iedereen blij. Alle onderlinge conflicten lijken even vergeten, het enige probleem is dat Laura haar medicijnen vergeten is. Er zit niks anders op dan toch een beroep te doen op Luuk die ze maar wat graag even komt langsbrengen. Laura vraagt hem om te blijven en een bruid kun je niet weigeren.

Laura heeft hulp nodig
Laura heeft hulp nodig

Het huwelijksfeest wordt gevierd aan boord van een ouderwetse Amsterdamse salonboot vol gezellige, tikje kitscherige aankleding. Al snel is de sfeer opperbest. Demi, Steef en Merel voeren hun stukje op, er is een ABC'tje, Bing doet een rondje Bingo en Merel en Stefano verklaren elkaar op de dansvloer de liefde waarna ze het gehandicaptentoilet onveilig maken.

Iedereen is blij voor Henk en Laura
Iedereen is blij voor Henk en Laura

Margriet blijft de enige bron van zorg. Ze draait stilletjes compleet door als ze Henk een serenade aan Laura hoort brengen: het gevoelige liefdesliedje She. Ze breekt van binnen en loopt verdwaasd van de aangemeerde boot naar de kade waar ze in een waanbeeld haar overleden man Daniel ziet staan. Jonathan merkt dat zijn moeder niet okay is en regelt een taxi voor haar zodat ze naar huis kan. Wat hij niet weet is dat Margriet al na een paar honderd meter uit de taxi stapt.

Margriet krijgt waanbeelden
Margriet krijgt waanbeelden

Het feest gaat tot in de late uurtjes door, maar aan alles komt een eind. Laura gooit tot slot van de avond het bruidsboeket en tot ieders vrolijke schrik vangt Merel het. Daarna volgt de lange rit huiswaarts met Laura en Henk voorop in hun auto. De weg naar Meerdijk is smal en het is donker en mistig. Dat hoeft geen probleem te zijn, ware het niet dat Laura en Henk halverwege ontdekken dat een volledig verdwaasde Margriet zich op de achterbank schuilhoudt. Ze trekt aan de handrem waardoor de auto onverwacht een draai maakt en de weg blokkeert.

Margriet blijkt een verstekeling
Margriet blijkt een verstekeling

Wat volgt is een onvermijdelijk drama. De Verduyntjes reden achter Henk en Laura en klappen op het voertuig. Ludo en Janine kunnen op tijd remmen, maar vormen daarmee een blokkade voor de auto van Rik en Shanti die de boel ramt met Bing en Nina achterin. Steef en Jonathan zien te laat wat er mis is en beuken met volle vaart in op de rest. Linda en Luuk vergaat het niet anders. Hekkensluiters Stefano en Merel wacht een ernstiger lot: ze kunnen nog wel uitwijken maar raken door de gladheid van de weg en vinden een boom op hun pad. Het licht gaat uit, in de nacht klinkt een krijsend autoalarm als enige getuige van een fataal feest. 

Is dit het einde van Henk en Laura?
Is dit het einde van Henk en Laura?

GTST is weer terug vanaf maandag 28 augustus!

En verder: Linda denkt dat Saskia en Julian een open relatie hebben, Shanti weet niet wat een bilateraaltje is en, handige informatie zo vlak voor de zomerstop: Jasmine Sendars personage heet Lisa en ze is fysiotherapeute. 

Lisa helpt Julian met zijn kwetsbare rug
Lisa helpt Julian met zijn kwetsbare rug

Meer over