Spoilers!

Komende week in GTST: Betrapte buren en de pathetische papa pitch

19 april 2023 23:41 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers! 

De cliffhanger eindigde met Merel die Stefano vertelde over haar zwangerschap.

Merels vertwijfeling

Merel is heel stellig in haar overtuiging dat ze het kindje niet wil en slaat Stefano’s aanbod mee te gaan naar de kliniek af. Stefano heeft in eerste instantie moeite om het nieuws te verwerken, zeker omdat hij stiekem best nog wel een kindje zou willen. Hij zegt zijn congres in Berlijn af om Merel bij te staan.

Stefano wil Merel bijstaan
Stefano wil Merel bijstaan

Demi spoort Saskia aan om toch nog eens met Merel te gaan praten over haar besluit abortus te laten plegen. Saskia wil haar dochter niks aanpraten, maar vraagt haar alleen wat minder laconiek en ongevoelig over de ingrijpende beslissing te doen. Ze heeft nog een ander verzoek: Merel moet een dagje doet alsof een knuffel haar baby is zodat het idee van moeder zijn tastbaarder wordt.

Merel oefent moederschap op een knuffel
Merel oefent moederschap op een knuffel

Merel gaat desondanks gewoon naar de abortuskliniek voor haar voorgesprek. Als ze buitenkomt staat ze naast anti-abortusdemonstranten ook oog in oog met Stefano. Hij geeft toe dolgraag vader te willen worden en biedt zelfs aan de volledige zorg en opvoeding op zich te nemen.

Merel schrikt van Stefano's vaderlijke gevoelens
Merel schrikt van Stefano's vaderlijke gevoelens

Merel verklaart hem voor gek en stormt weg waarna Stefano contact zoekt met Julian. De twee mannen treffen elkaar in De Koning waar Stefano probeert Julian te pushen. Hij moet zijn dochter overtuigen het kindje te houden en dan zorgt hij voor de rest. Julian hoort de pathetische speech aan en loopt vervolgens vol walging weg.

Stefano heeft een gek voorstel
Stefano heeft een gek voorstel

Merel is nog altijd vastberaden om de abortus door te zetten. Maar eenmaal thuis in het Paleis ziet ze er toch vanaf om een biertje te drinken als ze de aandoenlijke knuffel hulpeloos op de bank ziet hangen. Ze blijkt stiekem toch best wel moedergevoelens te hebben.

Merel laat haar biertje toch maar staan
Merel laat haar biertje toch maar staan

Maar milde twijfel slaat om in pure woede als ze ontdekt dat Stefano op haar vader heeft geprobeerd in te praten. Ze gaat nog net niet stampvoetend naar Stefano's hotelkamer om hem terecht te wijzen en een einde te maken aan hun relatie. Stefano heeft niet eens de kans om iets terug te zeggen en blijft verdwaasd achter.

Merel rekent af met Stefano
Merel rekent af met Stefano

Marwantrouwen

Stanley vertelt Bing met lood in de schoenen dat hij dankzij Marwan weer aan de slag kan bij de rederij. Stanley verwacht een donderpreek, zeker omdat Marwan ook een betaald baantje voor zichzelf heeft geregeld, maar Bing vindt het allemaal prima.

Stanley is verrast door Bings reactie
Stanley is verrast door Bings reactie

Direct na de lunch belt hij echter met dokter Bos om een afspraak te maken. Nina snapt niets van Bings achterdocht en vindt het juist slim van Marwan dat hij een goede deal heeft gesloten met de rederij: good for him, wat haar betreft. Maar het blijft Bing toch steken: misschien had hij zelf wel mee willen gaan op het schip.

Nina vindt Marwan juist slim
Nina vindt Marwan juist slim

Marwan heeft op zijn beurt iets uit te leggen aan Demi die wel wat gek opkijkt als Marwan schoorvoetend toegeeft dat hij de komende maanden met Stanley door het Caribisch gebied gaat dobberen. Demi wil hem niets ontzeggen en wenst Marwan het beste, maar Henk denkt daar heel anders over. Hoe kan Marwan haar alleen laten met een peuter net nu ze in haar eindexamenjaar zit? En wil Marwan echt de eerste woordjes van zijn kind missen om zich stierlijk te vervelen op een bejaardenboot?

Henk vindt dat Marwan lekker bezig is
Henk vindt dat Marwan lekker bezig is

Ondertussen heeft Bing zijn afspraak met Luuk. Hij wilt niet dat Stanley op de cruise gaat en eist van Luuk dat hij een medische reden verzint om hem hier te houden. Luuk lacht hem nog net niet uit: vraagt Bing hem nu exact hetzelfde te doen waar hij hem laatst voor wilde aanklagen? Luuk geeft niet thuis, tot woede van Bing die na een gesprek met Nina moet toegeven dat hij eigenlijk heel erg egoistisch bezig is.

Bing wil Luuk chanteren
Bing probeert Luuk te chanteren

Bing gaat naar Stanley om hem ditmaal echt zijn zegen te geven. Het tedere vader en zoon moment wordt verstoord door Marwan die thuiskomt met de mededeling dat hij zich heeft bedacht. Hij gaat niet meer mee, tot verbijstering van Stanley en Bing. Alles is al geregeld, hoe moet het nu verder?

Bing en Stanley schrikken van Marwans besluit
Bing en Stanley schrikken van Marwans besluit

Een liefdevolle reünie

Op Koningsdag zijn Manu, Nola en Max ontzettend down. Nina en Bing krijgen ook precies te horen waarom: ze missen opa en oma. Nina besluit overstag te gaan en brengt haar kinderen langs bij Ludo en Janine die dolblij zijn.

Nina staat toe dat de kinderen Ludo en Janine mogen zien
Nina staat toe dat de kinderen Ludo en Janine mogen zien

Nina en Bing zijn dat wat minder. Dit is immers niet wat ze hadden afgesproken en dat ze korte tijd daarop een wel heel vrolijke selfie krijgen van de kinderen met opa en oma maakt het allemaal niet beter.

Nina moet even slikken van Nola's blije selfie
Nina moet even slikken van Nola's blije selfie

Maar de kou is nog lang niet uit de lucht, zo blijkt als Nina de kinderen op komt halen en ze voor de vorm een gezellig gesprekje met Janine moet voeren. Na wat ongemakkelijke stiltes lijkt er een dialoog op gang te komen, maar alles slaat dood als Ludo de kamer binnenkomt. Als hij aangeeft dat hij zich niet welkom voelt in zijn eigen huis stuift Nina aangebrand de deur uit met de kinderen.

Nina wil zo snel mogelijk weg
Nina wil zo snel mogelijk weg

Na afloop is Janine nijdig op Ludo: hadden ze net een voorzichtige toenadering, moest hij weer zo'n opmerking maken. Ludo ziet het totaal anders: het is juist ontzettend respectloos wat Nina doet. Ze heeft nog niet eens excuses gemaakt voor haar gedrag. Het stelt hem diep teleur. Nina spuwt daarentegen haar gal over haar vader. Wat haar betreft heeft ze niks verkeerds gedaan. Sterker nog: ze hadden haar best mogen bedanken dat ze de kinderen gebracht heeft!

Nina vindt dat haar vader de boeman is
Nina vindt dat haar vader de boeman is


Steefs studiehel

Steef krijgt nieuws dat zijn toelatingsopdracht voor de opleiding game design is goedgekeurd. Zijn droomstudie is dus gegarandeerd, maar dan moet hij nog wel eerst zijn eindexamen halen en daar wringt de schoen. Steef staat voor veel vakken onvoldoende, hij zit volledig vast en durft dat tegen niemand te zeggen.

Steef is geslaagd voor zijn toelatingstoest
Steef is geslaagd voor zijn toelatingstoets

Hij doet wel alsof hij hard studeert, maar hij maakt er een potje van. Er komt niets uit zijn vingers en dat wreekt zich als hij een heftige paniekaanval krijgt omdat hij een belangrijke opdracht voor Engels is vergeten.

Steef vecht weer tegen paniekaanvallen
Steef vecht weer tegen paniekaanvallen

Steef appt Marwan met de vraag weer te gaan sporten om zijn angsten onder controle te krijgen. Tegen Marwan jokt hij dat hij de eerste paar uur vrij heeft, maar hij spijbelt ook nog eens. Daardoor loopt ‘ie steeds verder achter met zijn schoolwerk.

Marwan wil Steef helpen
Marwan wil Steef helpen

Jonathans zorgen

Jonathan werkt nog altijd aan de speech die hij moet voordragen op het huwelijk van Henk en Laura. Tijdens een gesprek met Saskia laat hij zich ontvallen dat het helemaal niet zo goed gaat met zijn moeder Margriet sinds het recente overlijden van zijn stiefvader Daniel.  Margriet is zo aan het rouwen dat ze zichzelf en haar woning verwaarloost.

Jonathan zit met zijn moeder in z'n maag
Jonathan zit met zijn moeder in z'n maag

Laura nodigt Jonathan en zijn moeder uit om Koningsdag te komen vieren in Meerdijk. Eerst gezellig op de vrijmarkt en dan een lunch met haar en Henk. Het is al met al een geslaagd uitje, tot Margriet in tranen uitbarst en toegeeft dat ze hulp nodig heeft om haar leven op orde te krijgen. Jonathan kan niet altijd vrij nemen om haar bij te staan, vandaar dat Henk aanbiedt om Margriet te helpen met klusjes, waaronder het uitzoeken van een grafsteen voor Daniel.

Henk helpt Margriet met haar rouwproces
Henk helpt Margriet met haar rouwproces

Shanti’s ontwijkpoging

Julian deed Shanti en Rik vorige week een aanbod om De Koning van hen te pachten. Shanti wil echter liever verkopen en houdt de boot af. Saskia merkt dat dit voor spanning zorgt: Shanti probeert haar te ontwijken. Ze komt niet naar de nagelparty en liegt dat ze naar Limburg is om haar halfzus op te zoeken.

Saskia denkt dat Shanti haar ontwijkt
Saskia denkt dat Shanti haar ontwijkt

De volgende dag zegt Rik ook een lunchafspraak met Julian af. Dat zet Saskia helemaal aan het denken, al meent Julian dat het gewoon toeval is. Rik en Shanti weten wel beter, maar ze hebben een nieuw probleem: de potentiële koper van De Koning heeft twee ton minder geboden dan de vraagprijs. Shanti overweegt toch om in te gaan op Julians pachtoptie, maar Rik is resoluut.

Shanti schrikt van de lage vraagprijs voor De Koning
Shanti schrikt van de lage vraagprijs voor De Koning

Als ze later die avond subtiel onder het raam van Saskia en Julian door willen sluipen om naar een afspraak met de financieel adviseur te gaan worden ze betrapt. Ze moeten eerlijk zijn dat ze inderdaad bezig waren hun buren te ontwijken. Saskia en Julian reageren begripvol.

Saskia haalt haar gelijk
Saskia haalt haar gelijk

Maar Julian kan het niet opgeven en bedenkt een nieuw plan. Julian regelt dat Rik en Shanti het strandhuisje dat ze huurden om de dood van Jasmijn te verwerken mogen overkopen. Het is en blijft een vakantiewoning, dus ze kunnen er niet permanent intrekken.

Julian heeft een nieuw plan
Julian heeft een nieuw plan

Maar het is wel een goede investering om over een paar jaar echt het huis van hun dromen te kunnen bekostigen. Zeker als Julian en Saskia alsnog De Koning mogen pachten en zo nog meer geld in het laatje brengen. Rik en Shanti gaan overstag: het lijkt de ideale oplossing.

Julian en Saskia mogen toch De Koning pachten
Julian en Saskia mogen toch De Koning pachten

Linda’s vertwijfeling

Linda ontdekte vorige week dat Luuks relaties altijd binnen zes maanden stranden. Nu zij die mijlpaal naderen zit ze te wachten tot hij het uitmaakt. Janine vindt dat ze doordraaft en stelt voor dat Linda zelf een etentje met Luuk regelt.

Linda voelt een relatiecrisis aankomen
Linda voelt een relatiecrisis aankomen

Daar heeft hij wel oren naar, maar eenmaal in De Koning is Luuk drukker met telefoontjes beantwoorden dan dat hij oog voor haar heeft. Linda stormt kwaad weg en gaat langs bij de nagelparty om haar beklag te doen.

Linda heeft steun van haar vriendinnen nodig
Linda heeft steun van haar vriendinnen nodig

Uiteindelijk kruipt ze die avond toch weer tegen Luuk aan die nergens een probleem van maakt. Linda wil hem daarom verwennen met een druk programma vol leuke dingen op Koningsdag, maar Luuk heeft niks met die feestdag en gaat liever zeevissen.

Linda vreest voor haar relatie
Linda vreest voor haar relatie

Dit maakt Linda weer onzeker tot Janine haar weer aanspoort om initiatief te nemen. Ze verrast Luuk met een romantische lunch op het strand. De dag lijkt perfect tot Luuk ’s avonds toch niet meewil naar De Koning. Linda merkt op dat ze bang is dat hij het uit gaat maken en terwijl Luuk dat probeert te verwerken heeft ze nog een mededeling voor hem: zullen we gaan trouwen?

Luuk is verbijsterd door Linda's aanzoek
Luuk is verbijsterd door Linda's aanzoek

Regelrechte relatieklapper

Aan het eind van de week staat alles in het teken van Koningsdag, maar voor Linda en Luuk blijkt het bijltjesdag. Luuk zet zijn principes opzij en gaat toch naar De Koning om bij zijn liefde te zijn. Linda heeft echter al een paar oranjebittertjes op en zo gedraagt ze zich ook. Het stel krijgt al snel een verhitte discussie over de toekomst van hun relatie.

Linda ziet het leven even niet door een roze bril
Linda ziet het leven even niet door een roze bril

Linda geeft toe dat 't huwelijksaanzoek onzin was, maar ze wil wel van Luuk het gevoel krijgen dat hun relatie niet vrijblijvend is. Die garantie kan hij haar niet geven omdat hij niet in de toekomst kan kijken. Ze hebben het nu leuk en hij hoopt dat 't nog jaren zo blijft, maar van iets beloven dat hij niet kan waar maken krijgt hij het Spaans benauwd. Met die patstelling lijkt de conclusie duidelijk: ze moeten er maar mee stoppen voordat ze elkaar nog meer pijn doen. Luuk vertrekt en een gebroken Linda valt huilend in de armen van een verbaasde Henk.

Linda wil commitment van Luuk
Linda wil commitment van Luuk

En verder: Linda droomt van een romantisch aanzoek, Merels knuffelkindje heet Marcel en over Marcel gesproken, hij is gedotterd en het gaat goed, maar dat kan Linda eigenlijk niet zoveel schelen.

-
-

Meer over