Goede Tijden Slechte Tijden

Lone van Roosendaal over Billy de Palma in GTST: 'Ze gaat over lijken'.

5 november 2018 13:18 | soap | Door Irma Tomas

© Geert de Lange

Lone van Roosendaal (49) maakt maandag haar soapdebuut in GTST. De actrice is de komende tijd te zien als Billy de Palma, een keiharde zakenvrouw met een duister randje.

1. Hoe ben je benaderd?
“Mijn agent belde met het verzoek. Ik was al eens eerder benaderd voor GTST, maar dat was vlak na Voetbalvrouwen waarin ik ook al een harde vrouw had gespeeld en ik wilde niet teveel in herhaling vallen. Inmiddels heb ik genoeg andere dingen gedaan dat het me nu juist weer leuk een vrouw met een randje te spelen. Dat is sowieso leuk.”

2. Wie is Billy de Palma?
“Ze is een succesvolle kunsthandelaar, niet alleen omdat ze een goede zakenvrouw is maar ook omdat ze het niet altijd zo nauw neemt met de regels. Billy is een vrouw die moeiteloos van het rechte pad afwijkt en het gaat om forse bedragen. Ze is zeker geen kruimeldief.”

3. Ben je de nieuwe soapbitch?
“Ik zou mezelf niet de nieuwe Martine Hafkamp willen noemen, haha. Ik speel ook maar een tijdelijke rol. ‘Bitch’ vind ik ook zo’n beladen woord, zeker voor Billy. Ze blijft fatsoenlijk en elegant, maar is wel een vrouw waar je voor uit moet kijken: ze gaat over lijken.”

4. Met wie krijgt ze te maken?
“Via de kunsthandel komt ze in contact met Ludo, maar vanwege haar criminele activiteiten krijgt ze ook Aysen achter zich aan. Billy test haar voortdurend uit om te zien of ze te vertrouwen is. Dat is voor haar heel belangrijk, want diep vanbinnen weet ze dat je uiteindelijk alleen op jezelf kunt vertrouwen.”

5. Moest je na je werk in films en theater wennen aan een soap?
“Eén ding is zeker: als je eenmaal soap hebt gedaan, heb je nooit meer moeite met snel teksten leren. Het tempo ligt hoog, maar de sfeer is ook heel ontspannen omdat iedereen het al zolang doet. Als je een vaste rol in GTST hebt, ben je echt vijf dagen bezig vanwege de locatiewissels. Als je in meerdere verhaallijnen zit, die op meerdere plekken plaatsvinden, kost dat veel tijd. Al die sets moeten steeds weer klaargemaakt en belicht worden. Daar had ik niet echt mee te maken: het grootste deel van mijn scenes vonden plaats op Billy’s kantoor, daardoor was het overzichtelijk.’

Zou je terug willen komen?
“Ik vond het geweldig om te doen, je springt echt op een rijdende trein en speelt in een korte periode heel veel verschillende dingen. Ik ben de komende tijd druk met de musicalproductie Expeditie eiland, maar in een soap kun je altijd weer terugkomen, zelfs als het bijna onmogelijk lijkt… Ze mogen bellen!”

GTST, maandag t/m vrijdag - RTL 4 • 20.00

Meer over