En ze blijft nog even...

Melissa Drost blikt terug op bewogen GTST-jaar

8 April 2018 10:45 | soap | Door Jef Willemsen

© RTL Nederland/Feriet Tunc
Melissa Drost had eind maart 2017 haar eerste opnamedag bij GTST. Een jaar later is er heel wat gebeurd met haar personage Sjors én Melissa zelf.

Hoe kijk je terug op je eerste jaar GTST?
“Het is voor mijn gevoel omgevlogen, ook al is er natuurlijk best wel een hoop gebeurd. Ik weet nog dat ik op een middag het verzoek kreeg of ik Ingmar Schrama kon vervangen en dat ik de volgende dag al op de set werd verwacht. Je springt op een rijdende trein en dat was hectisch, ook omdat ik in die tijd nog in Soldaat van Oranje speelde dus ook ’s avonds aan de bak moest. In eerste instantie zou ik vijf weken blijven, toen bleek dat Ingmar meer tijd nodig had werd het tot de zomer, daarna tot de winter en zo zijn we alweer een jaar verder.”

Wat is het belangrijkste dat je in die periode geleerd hebt?
“Tot GTST had ik vooral ervaring in het theater. Daar kun je weken repeteren en speel je iedere avond hetzelfde stuk. In één week GTST speel ik minstens twintig gloednieuwe scènes die er binnen drie takes toch wel op moeten staan. Er zit ook zoveel variatie in de situaties, emoties en verhaallijnen die je mag spelen: je betrapt je tienerdochter op blowen en wordt dezelfde dag ook nog eens gedumpt door je partner, het kan allemaal in Meerdijk. Daarom is een goede voorbereiding essentieel. Het tempo ligt hoog dus je moet weten wat je gaat doen voordat je de set op gaat.”

Word je door fans vergeleken met Ingmar?
“Ik krijg nog steeds vragen als “hoe lang blijf je nog?” of “wanneer komt ‘de echte’ Sjors terug?’. Ik snap dat wel: Ingmar speelt de rol al 15 jaar, mensen zijn gewend haar als Sjors te zien. Haar rol overnemen was voor mij in het begin alsof je andermans jas aantrekt. Dat voelt onwennig en kan op plekken soms wat wringen. Ik heb bewust niet teveel gekeken naar hoe zij het deed omdat ik echt mijn eigen invulling aan de rol wilde geven. Ik kan niet ‘haar’ Sjors spelen. Wat misschien wel hielp is dat ik er in kwam vlak nadat de nieuwe verhaallijn met Amir begon. Ingmar had pas één dag met Alkan gedraaid voordat ze een stapje terug moest doen.”

En krijg je verder veel reacties?
“Steeds meer, in het begin had ik niet echt door dat er dagelijks meer dan een miljoen mensen naar de serie kijken. Eerlijk gezegd was ik niet de meest trouwe kijker, als actrice ben je vaak ’s avonds weg en ik heb thuis al jaren geen televisie meer. De meeste reacties zijn gelukkig heel leuk en lief, al heb ik ook al gemerkt dat sommigen zó opgaan in de serie dat ze vergeten dat het maar spel is. We waren laatst met de cast uit in Rotterdam. Toen ik even met Everon Jackson Hooi stond te praten, zei iemand bloedserieus tegen me: “Hey Sjors, jij hoort helemaal niet bij Bing, je hoort bij Rik!”. Dat is best bijzonder.”

Hoe is Sjors in jouw beleving het afgelopen jaar veranderd?
“Toen ik de rol overnam was net de verhaallijn rond Martine Hafkamp achter de rug. Sjors had met Martine samengespannen tegen de rest en lag buiten de groep. Door Amir te helpen met zijn integratie wilde ze bewijzen dat ze een nieuwe weg was ingeslagen en heus wel deugde. Maar in de kern is Sjors ook gewoon een goed en behulpzaam mens. Soms zelfs iets te goed, ze stelt andermans geluk vaak boven het hare. Zoals ze dat laatst deed door te besluiten dat Amir niet voor haar maar Farah moest gaan.”

Hoe verschillend ben je van Sjors?
“Ze kleedt zich een stuk formeler en zakelijker dan ik. En mijn dochter is gelukkig pas vier en nog lang niet zo’n rebelse puber als Lana. Wat ik zeer aan haar bewonder is hoe rechtlijnig ze kan zijn. Sjors heeft een haarfijn afgesteld moreel kompas waar ze blind op vaart, zelfs als dat leidt tot beslissingen die haar verdriet doen. Ik ben zelf een echte twijfelaar die eindeloos kan mitsen en maren over dingen waar Sjors niet eens bij na zou hoeven denken.”

Jullie zijn wel allebei gevallen voor Alkan (Amir in de serie)...
"Dat klopt, sinds kort zijn Alkan en ik samen. Gelukkig gaat dat niet zo omslachtig als bij Sjors en Amir. Het is ontzettend leuk om samen te werken, 's avonds kunnen we de scènes die we overdag hebben gespeeld nabespreken."

Wat zou je nog als Sjors willen doen?
“Toevallig heb ik vorige week van de schrijvers gehoord wat ze de komende tijd met Sjors van plan zijn. Daar mag ik natuurlijk nog niks over zeggen, behalve dat ik er blij mee ben. Het is knap hoe de makers zelfs na 28 seizoenen nog weten te verrassen en naast drama ook vaak humor gebruiken om nieuwe verhalen te vertellen. Maar als ik mág kiezen, wil ik voordat ik wegga nog een échte soapbruiloft, eentje met alles er op en er aan. Of dat met Amir is? Wie weet, geen idee hoe Sjors er uit zou zien in een Afghaanse bruidsjurk. Nee, laten we dan echt eens gek doen en Sjors er met Ludo van door laten gaan! Het lijkt me wel wat om Janine van de troon te stoten, haha.”

GTST – iedere werkdag – 20.00 uur – RTL 4

Meer over