Miryanna van Reeden: Soapster in hart en nieren

Miryanna van Reeden (49) hoefde niet lang na te denken toen ze voor een gastrol in Goede Tijden, Slechte Tijden werd gevraagd. Ze hoopt de sluwe Malena Blanco nog een flinke tijd te mogen spelen.

Tekst: Vanessa Vunderink 

Miryanna van Reeden maakte begin september haar intrede in de populaire soap als de nieuwe huishoudster van Ludo Sanders (Erik Vogel). Deze Malena Blanco is het nichtje van zijn vaste werkster Mevrouw Zwart, die vanwege een gebroken been rust moet houden. Ludo valt als een blok voor de charmes van de nogal onhandige Malena en ze krijgen een relatie. Maar die is van korte duur; Ludo kan zijn grote liefde Janine niet vergeten en uiteindelijk komen de twee weer bij elkaar. Tot grote woede van Malena. Door een gebeurtenis in het verleden heeft zij nog een appeltje met Ludo te schillen. Via zijn familie probeert zij nu haar snode plannen uit te voeren.

Je hebt eerder in Goudkust en ONM gespeeld. Stond GTST nu op je verlanglijstje?
“Jazeker! Toen Onderweg naar morgen in 2010 stopte, dacht ik: wat zou het leuk zijn als ik in GTST zou kunnen spelen. Ik heb zelfs ooit auditie gedaan voor de rol van Maxime Sanders. Dus toen ik een half jaar geleden werd benaderd voor de rol van Malena, zei ik meteen volmondig ja. Behalve dat ik het spelen in een soap ontzettend leuk vind, was ik wel weer toe aan iets nieuws.”

Hoe bevalt het?
“Heel goed! Van collega’s die eerder in GTST hebben gespeeld, hoorde ik altijd dat je heel liefdevol wordt ontvangen. Dat klopt ook; het is echt alsof je in een warm bad terechtkomt. Het scheelde dat ik een groot deel van de crew en een aantal acteurs al kende. Zo heb ik met Erik op dezelfde toneelschool gezeten en ken ik Joep (Sertons, speelt Anton, red.) nog van Westenwind. Maar ook de andere acteurs waren vanaf de eerste dag super lief en geïnteresseerd, waardoor ik me meteen op mijn gemak voelde. Dat is zo fijn, want daardoor kun je veel ontspannener en beter spelen.”

Wat voor vrouw is Malena?

“Iemand die weet wat ze wil en daarvoor tot het uiterste gaat. Ze is niet op haar mondje gevallen; zegt wat ze denkt. Tegelijkertijd is ze af en toe een beetje klunzig, iets wat ik juist zo leuk aan haar vind.”

Ze is duidelijk iets van plan met Ludo?

“Ja, maar daar ga ik natuurlijk niets over verklappen! Ze bezorgt hem dit seizoen in ieder geval wat pittige tijden, maar blijft daarbij zelf ook niet helemaal gespaard.”

Wat maakt spelen in een soap zo leuk?

“Dat je elke week een script krijgt, leest wat jouw personage staat te wachten en vervolgens als acteur erover kunt nadenken hoe je dat gaat aanpakken. Daar geniet ik enorm van. Hoe langer je in een soap speelt, hoe meer de rol je gaat passen en jouw personage zich kan ontwikkelen. Ik heb in het verleden vaak her en der korte gast-rollen gespeeld. Dat is best pittig soms, omdat je je zo’n rol niet eigen kunt maken. Wat dat betreft vind ik het heel jammer dat ik maar tijdelijk in GTST zit. Gelukkig mag ik nog even blijven.” •

Goede tijden, slechte tijden, elke werkdag  20.00 - RTL 4

Meer over:

Reageren