The bitch is back: Martine Hafkamp in GTST

1 maart 2017 14:19 | soap | Door Televizier

Martine Hafkamp keert donderdag na twaalf jaar terug naar Meerdijk in GTST. En dat is bijzonder: actrice Inge Ipenburg bezwoer al die tijd dat ze nooit meer in de huid van Martine zou kruipen. 'Maar waarom eigenlijk niet?'

Door: Vanessa Vunderink

Je hebt in het verleden meerdere malen geroepen nooit meer in de huid van Martine Hafkamp te zullen kruipen. Waarom nu wel?

“Ik heb Martine twee periodes gespeeld. Daarna was het lastig weer aan de bak te komen. Met dat in het achterhoofd besloot ik nooit meer Martine te zijn, maar actrice. Dat meende ik oprecht. Ik ben ook gaan schrijven, iets wat ik als jong meisje al ambieerde. Ik heb inmiddels twee romans (Het gerecht en Een schitterend ongeluk) uitgebracht en werk nu aan een volgend boek. Toen het verzoek kwam of ik interesse had in een tijdelijke terugkeer, dacht ik: waarom niet? Ik was er wel weer aan toe om met een groep te werken en wilde graag weer spelen.”

Had je wel zin om dezelfde rol weer te spelen?

“Ik geef toe dat ik in eerste instantie niet stond te trappelen. Ik daag mezelf liever uit dan dat ik mezelf herhaal. Anderzijds is het alweer twaalf jaar geleden. Daarbij: het schrijven heeft mij een gelukkiger mens gemaakt. Mijn acteerambitie is nog steeds groot, maar wel vanuit een grote tevredenheid. Dat is toch een ander uitgangspunt; dan maar even niet die uitdaging. Het leuke is dat de rol van Martine wel degelijk een uitdaging is geworden.”

Is Martine veranderd?

“Niet echt. De schrijvers hebben toch de neiging om van Martine een über-slechterik te maken; die onthouden vooral haar gemene streken. Terwijl zij voor mij altijd een vrouw van vlees en bloed is geweest. Iemand die behoorlijk ver gaat in haar methodes om haar doel te bereiken, maar ook gevoel voor humor heeft en van haar dochter houdt. Die leuke eigenschappen moet ik wel bewaken, anders wordt ze een karikatuur.”

Hoe ben je op de set ­onthaald?

“Vol liefde en warmte. Het voelde heel snel als thuiskomen, hoewel ik een groot deel van de cast niet kende en de studio van Aalsmeer naar Amsterdam is verhuisd. Daardoor stond ik in het begin nog wel eens op de verkeerde set, haha. Het is fijn om weer met oude crewleden te werken en een kleedkamer met Babette van Veen te delen, die ik al 26 jaar ken. Ook Inge Schrama, die mijn dochter Sjors speelt, is weer terug. Zij was zeventien toen ze in GTST kwam en is nu moeder van twee kindjes.”

Je terugkeer betekent ook dat je weer volop in de schijnwerpers staat.

“Eerlijk gezegd was dat juist mijn overweging om het níet te doen. Door het schrijven ben ik erg gehecht geraakt aan de betrekkelijke anonimiteit waarin ik terecht was gekomen. Ik vind het heerlijk om met een schriftje op een terrasje te zitten en mensen te observeren, zonder aangesproken te worden. Dat dat voorbij zou zijn als ik weer dagelijks op tv zou verschijnen, heb ik maar voor lief genomen.”

In een eerder interview gaf je toe dat je met je comeback meer werk hoopt te krijgen.

“Dat klopt. Wat dat betreft is het heel dubbel. Enerzijds vind ik die bekendheid lastig, anderzijds zorgt het ervoor dat er weer belangstelling voor je is. Dat heeft zeker meegewogen bij mijn terugkeer. Natuurlijk zou ik het leuk vinden als daardoor meer mensen mijn boeken gaan lezen. Ik heb onlangs een opzet voor een nieuwe dramaserie geschreven. De kans dat die wordt verkocht, is groter nu ik weer op televisie kom. We leven tegenwoordig in een celebrity-cultuur. Theatervoorstellingen trekken bijvoorbeeld meer publiek als er een bekende naam op het affiche staat. Persoonlijk vind ik dat een slechte ontwikkeling, maar als het zo werkt… waarom niet? Daarbij: ik ben geen beroeps-BN’er, maar een afgestudeerd actrice met meer dan 35 jaar acteerervaring. Ik hoop dat ­mensen me vooral daarop ­beoordelen.”

Goede Tijden, Slechte Tijden, elke werkdag 20.00, RTL 4

Meer over