Meer over Meerdijk...

Vijf meest onzinnige GTST-verhaallijnen in seizoen 29

Naast goede en slechte tijden kende de cast van ’s lands langstlopende soap dit seizoen ook een aantal volslagen onzinnige verhaallijnen. We nemen de grootste GTST-zeperds door in woord en beeld.

Toegegeven, het kan niet alleen maar kommer en kwel zijn in Meerdijk. Luchtigheid is belangrijk voor de afwisseling en in een soap kan heel veel, toch maakten de schrijvers van GTST het afgelopen seizoen wel erg bont met verhaallijnen waarin personages straffeloos blunderden of volstrekt onlogische dingen deden.

5) Lucas de bomenknuffelaar

Achttien seizoenen lang gaf Lucas (Ferry Doedens) alleen om de natuur als het matchte bij zijn outfit. Maar door de knappe duurzaamheidsvlogger Flo Wagenaar heeft de doorgaans zo oppervlakkige Sanders telg het licht gezien. Als een blad om een boom sloeg hij om: de menukaart van De Koning werd volledig vegan, vrienden en familie moesten een warmtepomp en zonnepanelen en tweedehandskleding was ineens hip. Deze bizarre gedragsverandering was pas het puntje van de ijsberg: toen hij hoorde dat er wat oude bomen bij het ziekenhuis gekapt gingen worden ketende hij zich als een dramaqueen in panterprint een aflevering of wat vast aan de boom terwijl hij slecht rijmende strijdkreten scandeerde. Veel zin had het niet: de bomen gingen er aan en Flo knapte af op zijn fanatieke gedrag.

4) Preutse puberpraktijken

De opbloeiende liefde tussen Lana (Faye Bezemer) en Q (Max Willems) was één van de meest geloofwaardige jonge romances in de serie. Aan het eind van seizoen 28 mocht iedereen het weten en keek Lana's moeder Sjors goedkeurend toe hoe haar 16-jarige dochter de jonge student meenam naar haar kamer. In seizoen 29 kreeg Sjors ineens last van een onverklaarbare gedachtenkronkel. Ze vond de twee tieners veel te intiem en eiste dat ze discreet en platonisch met elkaar om zouden gaan voortaan.

Sjors meende dat 'Laan' met haar 16 lentes nog echt niet toe was aan een volwaardige, seksuele relatie. Daardoor moesten Q en Lana weken noodgedwongen doen of het uit was. Alles veranderde toen Lana 17 werd en Sjors het ineens niet zo’n probleem meer vond dat ze hokte met een jongen die net z’n rijbewijs heeft. De ironie wil dat de 19-jarige Max kort daarop de rol van Q doorgaf aan Gio Kemper die al 27 was en de ene na de andere intieme scene had met de amper achttienjarige Faye. Het kan verkeren.

 

3) Amirs ontbijtontberingen

Op papier is Sjors een intelligente juriste, maar ze neemt wel erg vaak zeer onverstandige besluiten. Zo ook in haar relatie met Amir, die ze in de aanloop naar hun huwelijk schaamteloos manipuleerde. In een sowieso al bizarre verhaallijn had een dronken Amir onbedoeld de bruidsjurk van Sjors aangetrokken. Maar de bonkige Afghaanse arts scheurde uiteraard volledig uit de japon, waardoor Amir volgens Sjors wel een lesje had verdiend.

Ze eiste dat haar aanstaande tot hun huwelijk iedere dag een vers, zelfgemaakt ontbijtje op bed zou komen brengen. De van eergevoel doordrongen dokter hield zich aan zijn belofte en stond wekenlang extra vroeg op om broodjes te bakken, eitjes te koken en jus te persen. Dat eiste z'n tol: hij dommelde steeds vaker in tijdens zijn werk op de eerste hulp en stuurde daardoor een man met een herseninfarct naar huis. Die medische misser koste Amir bijna zijn baan en leverde hem een uitbrander van Sjors op, maar hey… het ontbijt is wél de belangrijkste maaltijd van de dag.

2) De ballen op gehaktdag

Eten lijkt een terugkerend thema in dit lijstje, want de tweede plek is voor de ballen van Jef. De terugkeer van Jef Alberts (Bartho Braat) is inmiddels een fijne traditie zo rond Sinterklaastijd, maar dit jaar kon de oude brombeer nog wat langer blijven. Het begon veelbelovend: Jef nam De Koning over in de weken dat Lucas en Flo naar New York waren en iedereen was blij hem weer achter de bar te zien. Maar Jef kon zich totaal niet vinden in de nieuwe duurzame menukaart van De Koning. Hij weigerde dan ook zijn beroemde en beruchte gehaktballen te maken met van dat gortdroge, biologische rundvlees en draaide de lekkernijen stiekem met half-om-half van de kiloknaller.

Wat volgde was een overtrokken verhaallijn tussen Jef en zijn beste vriendin Laura die bijna met elkaar op de vuist gingen toen uitkwam wat Jef had gedaan. Laura wist niet dat de ballen niet-biologisch waren en had ze opgegeven voor een wedstrijd. Uiteraard kwam dat uit, met alle ellende van dien. Laura waagde zich zelfs op internet om eigenhandig alle kritiek op de Koning tegen te spreken, maar de trollen maakten gehakt van haar goedbedoelde social media charme offensief. Uiteindelijk stak Rik zijn nek uit om de twee kemphanen weer tot elkaar te laten komen, maar je houdt er als trouwe fan wel een bittere smaak aan over.

Valentijns vulgariteiten

Dat Valentijn Sanders (Vincent Visser) ’t einde van dit seizoen gehaald heeft zonder minstens één blauw oog is een wonder. Sinds hij in Meerdijk is, gebruikt hij zijn charmes aan de lopende band om anderen te benadelen voor persoonlijk gewin. Het was al niet chique dat hij opa Ludo geld uit de zak klopte door een collegepas te vervalsen en te beweren dat hij geld nodig had voor z’n studie. En dat hij Lana voorloog en met Jojo zoende voor de ogen van Rover verdiende ook al geen schoonheidsprijs… Maar zijn vlog slaat werkelijk alles.

Hij nam stiekem een gesprek met Shanti op die net een miskraam had gehad en in een emotionele waas haar hele ziel en zaligheid op tafel gooide. Ze deed haar beklag over d’r goede vriendin Nina die ze vergeleek met een luxe, high class croissant terwijl ze zichzelf in vergelijking maar een ei voelde. Valentijn knikte begripvol, maakte er buiten haar weten een vlog van en slingerde het zonder een greintje wroeging de wereld in, want... Alles voor de likes. Pas toen Kimberly dreigde een blootfoto van hem online te lekken, haalde hij de video met tegenzin offline. Ook nu kwam hij er met een lach, wat halfgemeende excuses en een bos bloemen mee weg.

En nu maar hopen dat jonge kijkers de onbestrafte bad boy niet als rolmodel gaan zien.

Meer over:

Reageren