Wat vooraf ging in Nieuwe Tijden...

24 februari 2017 22:54 | soap | Door Televizier

© William Rutten

Het tweede seizoen van Nieuwe tijden is vanaf vandaag exclusief te zien bij Videoland. Maar wat is er eigenlijk allemaal gebeurd tot nu toe? Je leest het in deze verrassend korte samenvatting.

Nieuwe tijden begon als vervanger van GTST tijdens de zomerstop van 2016. De eerste 40 afleveringen werden op RTL 4 uitgezonden, waarna de resterende 35 uitsluitend via Videoland te zien waren.

Afbeelding

De dood van Bobby

De grote cliffhanger om kijkers te lokken naar het streaming platform was de dood van huisgenoot Bobby Ros (Tim Douwsma). Zijn overlijden en de vraag wiens schuld het was hing als een donkere wolk boven de tweede helft van het seizoen. Bobby's zus Carlijn (Lisa Bos) trekt in de kamer van haar dode broer en zorgt ervoor dat de sfeer in het studentenhuis tot een dieptepunt daalt door aflevering na aflevering met tranen, geschreeuw en slaande deuren iedereen na vier zinnen aan het feit te herinneren dat haar broer dood is.

Afbeelding

Pillendoos

Die woede groeide tot orkaankracht toen ze ontdekte dat Bobby pillen slikte die haar vriendje Karim (Olaf Ait Tami) op hem wilde uittesten. Karims' broertje Essad lijdt aan de spierziekte Duchenne, wat de farmacologiestudent op het onzalige idee bracht zelf op z'n kamertje een geneesmiddel te ontwikkelen. Hij zocht proefpersonen en vond Bobby die graag nóg gespierder wilde worden en verwachtte dat de medicatie een spierversterkende werking zou hebben. Hij nam vlak voor z'n dood veel meer pillen dan voorgeschreven. Dat haar broer zichzelf een overdosis had gegeven drong niet tot Carlijn door, ze was te druk om "Karim is een moordenaar" aan haar vocabulaire toe te voegen.

Pittige pompoensoep

Er kwam nog een verdachte bij toen de pompoensoep die Bobby de bewuste avond had gegeten giftig bleek. De soep kwam van Quinnoa, het superfood bedrijfje van Bobs' huisgenoot en beste vriend Quinn (Wouter Zweers). Hij had de gewraakte groente moedwillig tegen bodemprijzen ingekocht en verwerkt om winstgevend te worden. Quinn verzweeg dit echter, tot bij de autopsie bleek hoe de vork in de steel zat en hij wel moest bekennen. Orkaan Carlijn had er een nieuw doelwit bij.

Met HIV naar GTST

Een andere belangrijke verhaallijn was het mysterie rond Lucas Sanders (Ferry Doedens) die onder een schuilnaam terugkeerde uit Hawaii, net deed of hij hetero was, aanpapte met Tiffy en beweerde dat hij verantwoordelijk was voor de dood van z'n lover Pelle (Eric Bouwman)... Dezelfde Pelle die niet lang daarna in levende lijve en kaal aanbelde bij het studentenhuis. Pas toen ze hem een aflevering lang op de wc hadden opgesloten kwam bij Lucas het hoge woord eruit: hij is seropositief. Daarna werd de klok ineens een kleine kwart eeuw teruggedraaid qua HIV op tv. Tiffy bleek doodsbang voor besmetting en meende dat ze het virus al kon oplopen door hetzelfde bestek te gebruiken. Dat ze een handjevol afleveringen eerder nog volmondig zoende met Lucas was ze gemakshalve vergeten. Uiteindelijk kreeg ze een lesje voorlichting en draaide ze bij. Maar tegen die tijd had Lucas afscheid genomen van Pelle en was Janine (Caroline de Bruijn) al langs geweest om Ferry's terugkeer naar GTST in gang te zetten.

De lesbische driehoek

Na de dood van haar vaste scharrel Bobby wordt Moon (Vajen van den Bosch) steeds closer met huisgenoot en beste vriendin Amy (Holly Mae Brood). Ze vergaf haar zelfs het feit dat Amy en Bobby het bed deelden toen hij stierf. Ze blijken zelfs zo close dat ze samen in Amy's kamer trekken en een bed delen. Langzaam ontdekt mannenverslinder Moon dat ze meer dan vriendschap voelt voor Amy, die echter niets door heeft en geen kwaad ziet in de vele knuffels onder de lakens. Amy koestert namelijk heimelijke gevoelens voor Sil (Soy Kroon) en die zijn wederzijds, ware het niet dat de twee Meerdijkse tieners zo emotioneel beschadigd zijn dat van normaal contact amper sprake is. Aflevering na aflevering wordt gevuld met bitsheid, valse sneren en onredelijke verwijten. Dat de jaloerse Moon alles doet om Amy voor zichzelf te houden helpt ook niet echt mee. Pas in de laatste aflevering vinden ze elkaar en spat de passie er af. Logisch, tijdens de opnames sloeg de vonk al over tussen Soy en Holly. En wie bedacht heeft hun eerste keer in beeld te brengen door in te zoomen op de naaimachine in Amy's kamer verdient alsnog een award.

Afbeelding 

Quinn de geweldenaar

Barman en superfoods zakenman Quinn lijkt een getapte gozer, maar bij een beetje tegenslag wordt het een agressief en onredelijk mannetje. Hij is al tijden verliefd op Tiffy en ziet Lucas als rivaal die hij hardhandig wil lozen voordat duidelijk wordt hoe het echt zit. Zodra Lucas weg is, zet hij alles op alles om de zachtaardige Tiffy voor zich te winnen. Om de lieve vrede te bewaren gaat ze in op zijn avances, ook al is ze niet echt verliefd op hem.

Afbeelding

Quinn trekt direct bij haar in, maakt de wildste plannen en dringt zich op. Als ze geen zin heeft in seks, dwingt hij haar zelfs. Later komt het bijna tot een handgemeen als ze weer weigert. Quinn biedt zijn excuses aan en vertrekt uit het huis.  

Zusjes

Naast de ontdekking dat ze op z'n minst biseksueel is, krijgt Moon te maken met de wetenschap dat Tiffy haar halfzus is. Dat wist Tif al een tijd, ze kwam zelfs in hetzelfde studentenhuis als Moon wonen om dichtbij haar te zijn. Dat klinkt inderdaad als iets dat een stalker zou doen, maar Tiffy gaat een stapje wanneer Moon haar niet gelooft. Ze steelt Moons' tandenborstel zodat Karim het DNA in hun wangslijm kan testen. Daaruit blijkt met 92 procent zekerheid ze familie zijn. Maar voordat Tiffy haar biologische moeder kon ontmoeten waren we wel wat weken verder.

Afbeelding

Blitzkrieg bruiloft

Het onwaarschijnlijke liefdesduo van seizoen 1 blijkt toch Karim en Carlijn. De vrijgevochten feministe en de lichtelijk contactgestoorde bolleboos vonden elkaar in de eerste afleveringen. Ze zocht hem op, benieuwd of hij nog maagd was en daarmee was het hek van de dam. Ondanks al het gedeelde drama bleef hun liefde stand houden. Kort na de dood van Bobby ontdekte Carlijn dat ze zwanger was van "de moordenaar van Bobby!". Ze liet het weghalen en zelfs toen Karim er naderhand achter kwam, kon hij het haar vergeven. Na meer woede-uitbarstingen, verkeerd begrepen signalen en in onbenul gesmoorde goedbedoelde lijmpogingen vroeg Carlijn hem ten huwelijk. Hij zei ja en seizoen 1 sloot af met een haastig geregeld, groots feest waar Tiffy voor BABS speelde, Lucas nog even terugkwam voor advies en een selfie... En: Sil en Amy vonden elkaar. De liefde viert hoogtij.

Afbeelding

Jan Jaap de weldoener

 ... Maar dan is er nog Jan Jaap (Serge Mensink). Op het eerste oog een onschuldige, vriendelijke student die als barman in Spelonk werkt en na enkele valse starts een eigen kamer weet te bemachtigen in het huis boven de kroeg. Carlijn geeft hem de oude kamer van Bobby omdat ze na haar bruiloft van plan is in te trekken bij Karim. "JayJay" heeft een vriendelijk woord voor iedereen, kan klussen en is vooral heel erg behulpzaam. Ietsjes te behulpzaam, zo blijkt tegen het eind van het seizoen. Jan Jaap manipuleert zijn huisgenoten en lijkt zijn pijlen gericht te hebben op Tiffy. Hoe gestoord hij is, blijkt wel in de laatste aflevering als Jan Jaaps kledingkast een geheim wandbord blijkt te bevatten waarop hij de levens en eigenaardigheden van iedereen in kaart heeft gebracht, al ware hij een heuse seriemoordenaar.

Afbeelding

Traagheid

Er kan heel veel gebeuren in 35 afleveringen, maar helaas geldt voor Nieuwe tijden het oude cliché over soaps: wie een maand niet kijkt, heeft amper wat gemist. Zeker voor een serie die een jeugdiger publiek moest bereiken waren de verhaallijnen bijzonder traag. Niet in de laatste plaats omdat Videoland in de beginperiode slechts 1 nieuwe aflevering per week online zette. Dit zorgde ervoor dat Nieuwe tijden als een enorme herhaling van zetten aanvoelde. Carlijn is nog steeds boos, Sil en Amy blijven om elkaar heen draaien en Tiffy durft Moon nog steeds niet te confronteren.

Klucht

Een ander probleem met de eerste reeks is de setting en de beperkte cast. Waar GTST kan putten uit ruim 20 vaste personages die verspreid over een heel dorp leven, moest Nieuwe tijden het hebben van tien acteurs en een handjevol sets in hetzelfde Utrechtse grachtenpand. Dat maakt de soap bijna tot een klucht: dichtslaande deuren, driftig gieren over trappen en luide meningsverschillen? Niemand lijkt het echt te horen, al zit er slechts een dun gipsen wandje tussen. Om over de overdreven grootte van de kamers nog maar te zwijgen. De huisbaas die aan de Oude Gracht zoveel riante studentenkamers kan aanbieden, is miljonair aan het eind van de maand.

Seizoen 2

Dat neemt niet weg dat Nieuwe tijden grotendeels door de kinderziektes heen lijkt. De eerste twee afleveringen van seizoen 2, dat wederom 75 delen telt, zijn strak geregisseerd en er zit vaart in. Al blijft het lastig te verklaren dat de 35-jarige Joel de Tombe nog gecast is in een serie over studenten. Ach, in een soap kan alles.

En Instagram lijkt ook nog eens een cameo van Lucas te beloven!
Afbeelding 

Meer over