Fijn overzicht

5 redenen waarom je het Formule 1-seizoen van 2023 niet mag missen

5 maart 2023 10:00 | sport | Door Monique Keeris

© ANP / Sem van der Wal

In Bahrein start dit weekend een nieuw Formule 1-seizoen. Door de overmacht van Max Verstappen was het vorige racejaar relatief saai, maar 2023 heeft alle mogelijke ingrediënten voor een smakelijk seizoen.

Niets missen? Wij houden je het hele Formule 1-seizoen via deze pagina op de hoogte!

1. Max Verstappen

Twee wereldtitels heeft Max Verstappen al op zak, maar zijn honger is nog niet gestild. “We werken het klokje rond om die derde wereldtitel te bemachtigen”, zei hij onlangs tegen Sky Sports. Als de Red Bull-coureur zijn titel daadwerkelijk prolongeert, dan schaart hij zich in een illuster rijtje: alleen Juan Manuel Fangio (in de jaren 50), Michael Schumacher, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton wonnen drie of meer kampioenschappen op rij.

2. Twee Nederlanders

Max Verstappen is niet meer de enige Nederlander op de grid. Nyck de Vries heeft namelijk een stoeltje bemachtigd bij AlphaTauri. De 28-jarige Fries maakte vorig jaar grote indruk toen hij tijdens de GP van Italië de zieke Alexander Albon mocht vervangen bij het team van Williams. Hij reed meteen in de punten, dus de verwachtingen voor dit seizoen zijn hooggespannen. Het is een tijdje geleden dat er twee Nederlanders in de Formule 1 actief waren; de laatste keer dat dat gebeurde was in 2006, met Christijan Albers en Robert Doornbos.

3. Nieuwe gezichten

Nyck de Vries is dit seizoen niet de enige nieuweling in de Formule 1. Zo keert de Duitser Nico Hülkenberg na drie jaar langs de zijlijn terug in de koningsklasse van autosport. Ook is de vraag hoe debutanten Logan Sargeant (Williams) en Oscar Piastri (McLaren) het er vanaf brengen. Vooral de Australiër Piastri geldt als een toptalent. Bij zijn debuut in de Formule 2 pakte hij meteen de titel en hij zal bij McLaren niet zomaar genoegen nemen met een plek in de schaduw van teamgenoot Lando Norris

4. Las Vegas

De race op 18 november wordt er een vol glitter en glamour, want het Formule 1-circus keert terug naar de entertainmenthoofdstad van de wereld: Las Vegas. In de jaren 80 was er al twee keer een wedstrijd op het parkeerterrein van het Caesars Palace Hotel, nu mogen de coureurs over de beroemde Strip scheuren. De GP van Las Vegas start pas om 22 uur lokale tijd, dus dat betekent niet alleen ronkende motoren, maar ook heel veel neonverlichting.

5. Zandvoort

Minder glamoureus dan Las Vegas, maar voor de Nederlandse racefans minstens zo interessant is de race in de duinen van Zandvoort. Het laatste weekend van augustus kleurt de hele kustplaats weer oranje. Wint Max Verstappen voor het derde opeenvolgende jaar zijn thuisrace of weet Nyck de Vries te verrassen? Hij kijkt in ieder geval uit naar zijn debuut in Zandvoort, zo vertelt hij op de website van zijn team AlphaTauri. “De sfeer is daar waanzinnig. Ik denk dat ik met kippenvel zal rondrijden.”

Het Formule 1-seizoen gaat in het eerste weekend van maart van start. Lees hier waar en hoe je de wedstrijden kan bekijken.

Meer over