Ajax en PSV aan de bak in Europa League

18 Februari 2021 10:00 | sport | Door Irma Tomas

© ANP

Een heet avondje Europa League-voetbal: de Nederlandse clubs hebben een pittige uitwedstrijd. Ajax speelt tegen Lille OSC en PSV tegen Olympiakos.

Tekst: Richard Roosenboom

Ajax en PSV treffen in de zestiende finales van de Europa League allebei een opponent van formaat. PSV krijgt vanaf 18.55 uur te maken met Olympiakos, de Griekse topclub die deze eeuw pas vier keer de landstitel níét won. Ook dit seizoen hebben de Grieken uit Piraeus een prima team, oordeelde PSV-trainer Roger Schmidt na de loting op de clubsite. “Het is een moeilijke tegenstander, die we met respect zullen benaderen.” Saillant detail: bij Olympiakos flitst de Portugees Bruma langs de lijnen. PSV verhuurde de in Eindhoven geflopte vleugelspeler eerder dit seizoen aan de club.

Ajax

Ajax heeft het nog minder getroffen bij de loting. De Amsterdammers spelen vanaf 21.00 uur tegen Lille OSC, dat dit seizoen uitstekend speelt en zelfs meedoet om het Franse kampioenschap. Wel koestert Ajax goede herinneringen aan de tegenstander: vorig seizoen ontmoetten de twee clubs elkaar in de poulefase van de Champions League, Dat liep tweemaal uit op een makkelijke overwinning voor Ajax. Maar ook in dit geval bieden resultaten uit het verleden zeker geen garanties voor de toekomst. Dat Ajax het moet doen zonder spits Sebastien Haller (vergeten aan te melden) en keeper André Onana (schorsing wegens doping) helpt ook al niet. 

Ajax eruit

De Ajacieden komen in Lille overigens ook een oude bekende tegen: in het hart van de Noord-Franse defensie speelt Sven Botman. De jonge verdediger vertrok afgelopen zomer wegens gebrek aan uitzicht op speeltijd van Amsterdam naar Lille en groeide daar snel uit tot een vaste waarde. “Dat we elkaar nu loten is bizar, maar leuk”, reageerde de jonge verdediger in De Telegraaf. En al is hij naar eigen zeggen nog steeds fan van de Amsterdamse club, hij heeft sinds de loting een duidelijke missie: “We gaan Ajax uit de Europa League knikkeren.”

Europa League | RTL 7 | 18.00 uur

Meer over