Algemeen Directeur NOS vreest monopolie FOX bij voetbalrechten

20 september 2013 11:11 | sport | Door Televizier

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, waarschuwt voor een monopolie van FOX nu de NOS de rechten van het Eredivisie Voetbal of de Champions League moet laten vallen.

De NOS staat voor een moeilijke beslissing: ze moeten uitmaken met welk pakket sportrechten ze doorgaat. Wordt het het Eredivisie Voetbal of de Champions League?

Jan de Jong

Jan de Jong (foto) verklaart hierover in de Telegraaf: “Zeker is dat wij de komende jaren een van die twee sowieso verliezen vanwege de bezuinigingen, we kunnen het niet meer betalen. Dat is de realiteit, maar je moet je wel afvragen wat de consequenties zijn."

Monopolie FOX

De Jong vreest dat één van de gevolgen een monopolie van FOX is. “FOX heeft nu al bijna het complete voetbal, op twee, drie belangrijke contracten na: de samenvattingen van de eredivisie, Champions League en de interlands van Oranje, die straks als één pakket op de markt komen. Alles, oefenwedstrijden en kwalificatieduels richting EK 2016, gaat naar één zender. Als FOX die paar contracten ook nog binnen weet te halen, hebben ze een monopolie", laat Jan de Jong aan de krant weten.

Zestig cent per maand

Hij wijst erop dat een huishouden bij de NOS voor al het sport nog geen zestig cent per maand betaalt. Dat ligt volgens hem bij FOX anders: "FOX moet jaarlijks 200 tot 250 miljoen euro uit de markt halen om uit de kosten te komen. Dat betekent dat je per huishouden straks 30 tot 40 euro per jaar moet gaan betalen – alleen voor voetbal."

Hierbij spreekt de algemeen directeur de volgende woorden: "Dat mag van mij, hoor, maar ik wil het wel gezegd hebben.” Volgens De Jong krijgt de belastingbetaler niet opeens geld terug wanneer de NOS stopt met één van de pakketten.

Meer over