Alle gelukkige winnaars van het Sportgala 2013

18 december 2013 10:56 | sport | Door Televizier

Dinsdagavond werden Epke Zonderland, Marianne Vos en Marlou van Rhijn tot de grote winnaars van het NOS NOC*NSF Sportgala 2014 gekroond.

De vakjury koos turner Epke Zonderland voor de vierde keer tot sportman van het jaar. Ondanks dat de grote trots van Friesland de prijs al won in 2009, 2011 en 2012 noemt hij de titel nog steeds ‘uniek’.

Epke Zonderland

Zonderland leverde de afgelopen jaren bijzondere turnprestaties waarmee hij de sportwereld versteld deed staan. Zo gooide de sportman tijdens de Olympische Spelen van 2012 hoge ogen door de uitvoering van een drievoudig turnelement. Een ongekende prestatie omdat een turner dit nog nooit had uitgevoerd tijdens een wedstrijd. Ook werd de 27-jarige turner in oktober 2013 wereldkampioen rekstok.

Studie

Voor mij was het een keuze mij nu meer op mijn studie te richten', vertelde Zonderland tijdens zijn speech. Zo hoopt de succesvolle sporter bij de volgende Olympische Spelen alle tijd te hebben om de trainen. Sportieve studiebol Epke studeert op dit moment Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Sportvrouw van het Jaar

Marianne Vos voltooide gisteravond haar trilogie ‘sportvrouw van het jaar’. In 2008 en 2009 was de wielrenster ook al de koningin van het Sportgala. De meervoudig Olympisch kampioene won in Londen onder andere een gouden plak op het onderdeel wegwedstrijd.

Moeilijke periode

Toch heeft Vos naar eigen zeggen geen gemakkelijk jaar achter de rug.  'In een na-olympisch jaar was het best moeilijk voor mij. Dat laat ook zien dat het toch niet allemaal vanzelf gaat. Gelukkig stond ik er wel op het juiste moment, maar dit geeft deze prijs voor mij wel extra veel waard,' aldus de wielerkampioen toen zij de prijs in ontvangst nam.

Blade Babe

Nederland heeft nu ook haar eigen ‘Blade Babe’. Marlou van Rhijnen werd verkozen tot gehandicapte sporter van het jaar. De paralympische sportster mocht zich dit jaar de wereldkampioen atletiek op de 100 en 200 meter noemen. Bovendien leverde ze een ongekende prestatie door het wereldrecord op de 100 en 400 meter te verbeteren.

Verrassing

Voor Marlou was het de tweede keer dat ze de prijs voor paralympische sporter van 2013 in ontvangst nam. Marlou vertelde erg verrast te zijn door haar prijs. “Bizar, zo'n jaar na Londen waarin je eigenlijk niets meer voor jezelf kan doen’, aldus Van Rhijn.

Sportploeg en coach

Eervolle prijzen waren er ook voor de sportploeg- en coach van het jaar. De winnaars van beste sportploeg waren beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Zij verrasten dit jaar de volleybalwereld door het winnen van de wereldtitel.  Schaatscoach Gerard Kemkers werd coach van het jaar. De coach van onder anderen Sven Kramer en Ireen Wüst droeg zijn prijs op aan TVM, het bedrijf dat na veertien jaar stopt met het sponsoren van het schaatsteam.

Meer over