Hoe ver komen we?

Alles over het EK Voetbal

11 juni 2021 10:21 | sport | Door Richard Roosenboom

© ANP

Voor het eerst sinds zeven jaar doet Nederland weer mee aan een groot voetbaltoernooi. Wat is belangrijk om te weten bij aanvang van het Europees kampioenschap?

Waar vindt het EK plaats?

Het Europees kampioenschap beleeft organisatorisch een bijzondere editie. Het toernooi vindt namelijk niet in een of twee landen plaats; de in totaal 51 wedstrijden worden gespeeld in elf steden in verschillende Europese landen. Ook Amsterdam is een van de speelsteden. Het Nederlands elftal werkt de poulewedstrijden af in de Johan Cruijff ArenA. De openingswedstrijd Italië - Turkije is in Rome en de halve finales en de finale zijn in het Londense Wembley-stadion.

Hoe zit het met Oranje?

Twee gemiste WK’s, een gemist EK en dan ook nog een jaar uitstel vanwege de pandemie zorgden ervoor dat de Oranjefans het zeven jaar zonder wedstrijden van het Nederlands elftal op een groot voetbaltoernooi moesten stellen. Gelukkig komt daar met Euro 2021 verandering in. Oranje lootte ook nog eens gunstig. Het toernooi begint op zondag 13 juni tegen Oekraïne, dat ongeslagen een kwalificatiepoule met Portugal won. Donderdag 17 juni volgt een match tegen Oostenrijk, dat een aantal toppers uit de Bundesliga kan opstellen. Maandag 21 juni sluit Oranje de poulefase af tegen Noord-Macedonië, een klein voetballand dat zich via de Nations League wist te plaatsen. Vanaf 26 juni staan de achtste finales op het programma. Bondscoach Frank de Boer mikt op een halvefinaleplaats.

Wie zijn de grote kanshebbers op de titel?

Kenners sluiten niet uit dat Nederland er met de eindzege vandoor gaat, maar topfavoriet is Oranje niet. Vooral de namen van wereldkampioen Frankrijk, titelverdediger Portugal en België vallen vaak. Voor onze zuiderburen lijkt het nú een EK-titel of in ieder geval voorlopig niet. De gouden generatie van Eden Hazard, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku begint namelijk op leeftijd te raken. De Bruyne mist sowieso de eerst wedstrijd vanwege een blessure. Aan de huidige vorm zal het niet liggen: in de kwalificatie voor het EK wonnen de Belgen al hun wedstrijden.

Op welke spelers moeten we letten?

Om te beginnen: Cristiano Ronaldo. De sterspeler van de Portugezen hielp zijn land vijf jaar geleden al aan de Europese titel en is vastbesloten dat kunststukje te herhalen. Vooral omdat zijn seizoen bij Juventus er een is om snel te vergeten. Verder kunnen de Fransen rekenen op de pijlsnelle Kylian Mbappé, nog altijd pas 22 jaar, maar nu al een van de beste spelers ter wereld. Hij krijgt in de Franse aanval gezelschap van de teruggekeerde Karim Benzema. De Engelsen hopen op de jonge Manchester City-ster Phil Foden en vlak tot slot Robert Lewandowski niet uit. De Polen hebben verder geen superteam, maar onder leiding van deze doelpuntenmachine is een stunt mogelijk.

Op welke zenders zijn voetbalprogramma's te zien?

De NPO heeft de rechten voor alle livewedstrijden en zendt die uit op NPO 1. Zijn er meerdere duels tegelijk, dan zijn ook NPO 2 en NPO 3 voor de voetbalfans. 

Is er eigenlijk nog wel iets te doen voor mensen die niet van voetbal houden?

Ja hoor. Sowieso gaan veel dagelijkse NPO 1-programma's als EenVandaag en Op1 gewoon door, alleen wel op een andere zender. Verder haalt KRO-NCRV voor voetbalhaters traditiegetrouw een hele rits misdaadseries van de plank.

Uitzendschema

 

Kijk hier voor nog de wedstrijden van Oranje en meer EK-nieuws!Talkshows

Dagelijks NPO 1: Studio Europa (20.25 + 23.00)
Dagelijks SBS 6: De Oranjezomer (20.00 + 22.55)

EK Voetbal | dagelijks | NPO 1 | NOS

Meer over