Andere Tijden Sport: De nachtmerrie van het WK 1990

27 juni 2014 10:26 | sport | Door Televizier

Als regerend Europees kampioen is Oranje favoriet voor de wereldtitel in 1990. Maar het toernooi in Italië wordt het een nachtmerrie voor Nederland. Al na vier wedstrijden gaat Oranje ten onder. Waar ging het mis?

Onder anderen Ruud Gullit zoekt in Andere Tijden Sport naar verklaringen. Hij is in die tijd een van de vedetten van het team. Met Marco van Basten en Frank Rijkaard speelt hij de sterren van de hemel bij AC Milan, maar in Oranje loopt het voor geen meter. Dat heeft vooral te maken met de bondscoaches die na het EK van ‘88 voor de groep staan. Eerst Thijs Libregts en daarna Leo Beenhakker: de spelers pruimen ze niet. In de uitzending verklaart Gullit dat hij serieus heeft overwogen om tijdens het toernooi naar huis te gaan. 

Johan Cruijff

Ronald Koeman en Hans van Breukelen blikken ook terug op deze tumultueuze periode. Wat was hun rol in het afzetten van bondscoach Libregts, die verre van populair was na een racistische uitspraak in een interview? Daarna wordt Beenhakker aangesteld. De sterspelers zijn boos, want zij wilden allemaal Johan Cruijff als bondscoach. Waarom werd er toch voor Don Leo gekozen? KNVB-verantwoordelijke Martin van Rooijen geeft voor het eerst tekst en uitleg. 

Dit WK doet Nederland het gelukkig een stuk beter.

Meer over