Andere Tijden Sport over Michael Rasmussen

In 2007 was Michael Rasmussen bijna zeker van de Tour-overwinning. Tot hij in de laatste week naar huis werd gestuurd door werkgever Rabobank. Wat gebeurde er?

Het was een van de meest opmerkelijke edities van de Tour de France ooit. Die van 2007. Toen Michael Rasmussen zich opmaakte voor de laatste bergetappe. De Deense kopman van de Rabobank-ploeg draagt op dat moment al tien dagen de gele trui, hij staat 3 minuten voor op zijn belangrijkste concurrent, Alberto Contador en als hij vandaag een goede tijd neerzet ligt de eindoverwinning praktisch voor het grijpen.

Joop Zoetemelk

Dan zou voor het eerst sinds 1980, sinds het roemruchte TI-Raleigh, sinds Joop Zoetemelk, weer eens een Nederlandse ploeg een Tourwinnaar leveren.

Ontslagen

Er lijkt die ochtend van 25 juli 2007 geen vuiltje aan de lucht. En ’s middags al helemaal niet, als Rasmussen de etappe nog heeft gewonnen ook. Dan, een paar uur later, is niets meer wat het was. De Deen, de geletruidrager, de aanstaande Tourwinnaar, is ontslagen. Op staande voet. Voorafgaand aan de Tour had hij gelogen over zijn verblijfplaats, zo blijkt. Dat is méér dan alleen maar een aanwijzing dat hij onverwachte dopingcontroles wilde ontlopen.

Op het vliegtuig

Rasmussen verdwijnt uit het rennershotel. Het crisisteam van de Rabobank regelt een geheime locatie waar hij buiten het zicht van de camera’s kan overnachten. De volgende ochtend wordt hij – zonder dat iemand het in de gaten heeft – op de luchthaven van Pau op een vliegtuig gezet.

De laatste 36 uur

Wat is er precies gebeurd in die laatste 36 uur van Michael Rasmussen in het shirt van Rabobank? Speciaal voor een reconstructie van Andere tijden sport gaat de Deen terug naar de Pyreneeën, waar hij voor het eerst sinds die noodlottige dag, negen jaar geleden, weer met de fiets de Aubisque beklimt. Aan het woord komen ook zijn toenmalige ploeggenoten Thomas Dekker en Michael Boogerd alsook Erik Dekker, een van zijn ploegleiders. Daarnaast spreken voor het eerst leden van het Rabobank-crisisteam zich uit en wordt nog duidelijker wat zich indertijd achter de schermen heeft afgespeeld.

Dancing with the stars

Michael Rasmussen kreeg in 2008 € 715.000 aan schadevergoeding van de Rabobank omdat de ploeg al veel eerder wist van de leugens van Rasmussen. De Deen werd intussen twee jaar geschorst en kwam daarna niet meer aan de bak in de wielrennerij. Hij deed in 2010 wel mee aan de Deense versie van Dancing with the stars. 

De Nacht van Rasmussen: hoe een geletruidrager de Tour verliet, vrijdag 8 juli, 23.14 uur, NPO 1

Reageren