Kunnen we winnen?

Commentator Jeroen Elshoff blikt vooruit op EK-kwalificatie Frankrijk vs. Nederland

24 maart 2023 10:00 | sport | Door Wouter Luijken

© Alberto PIZZOLI / AFP

Commentator Jeroen Elshoff voorspelt aan de hand van drie stellingen hoe het Nederlands elftal zich gaat ontwikkelen. Onder bondscoach Ronald Koeman opent Oranje de EK-kwalificatiereeks met een uitwedstrijd tegen Frankrijk.

Oranje opent tegen Frankrijk. Niemand kan Kylian Mbappé afstoppen.

“De afgelopen jaren hebben we al twee keer in Frankrijk gespeeld. Een jaar of vijf geleden werd het Nederlands elftal weggeveegd; Mbappé was toen niet te stoppen. De tweede keer is hij redelijk afgestopt door onder anderen Virgil van Dijk. Als je het slim aanpakt, is hij op een goede avond best te verdedigen. Ik geloof er niet in om een mannetje op hem te zetten: ze moeten het als team doen, zoals ze tegen Messi op het WK deden.”

De voorhoede is het zorgenkindje van het Nederlands elftal.

“Dat klopt wel ja. We hebben met Wout Weghorst de spits van Manchester United, maar dat is geen doelpuntenmachine op het hoogste niveau. Oranje leunt al jaren op Memphis Depay, maar verder is het krap. Je hebt nu wel Cody Gakpo erbij, die een goed WK heeft gehad en begint te draaien bij Liverpool. Rondom Steven Bergwijn blijven er twijfels, de rechtsbuitenpositie is een zorgenkind. Misschien komt Steven Berghuis daar wel te staan. De spoeling is nog altijd erg dun, het blijft wachten op een makkelijk scorend megatalent.”

Ronald Koeman als bondscoach is een vooruitgang ten opzichte van Louis van Gaal.

“Met de speelstijl die Ronald Koeman gaat hanteren, terug naar 4-3-3, ben ik geneigd ja te zeggen. Ik denk dat Louis van Gaal een betere coach is, maar het systeem waar hij voor koos heeft betrekkelijk weinig opgeleverd. Hij heeft resultaten geboekt, maar wat hebben we nou onthouden van het Nederlands elftal op het WK? Eén vrije bal in blessuretijd tegen Argentinië. Dat is mager. Het nieuwe systeem biedt geen garantie dat Oranje voetballend beter uit de verf komt, maar dat hoop ik wel.”

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen Frankrijk en Nederland is vrijdag 24 maart 2023 om 20:45 uur te zien op NPO3.

Meer over