Crashende Cavendish zorgt voor ophef onder kijkers

16 augustus 2016 10:39 | sport | Door Televizier

© Pro Shots / Action Images

Het Nederlandse televisiepubliek had gisteren voornamelijk oog voor de waanzinnige turnoefening van Sanne Wevers tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat was niet het enige nieuws van de avond. Op de wielerbaan een stukje verderop zorgde wielrenner Mark Cavendish voor grote ophef. 

In het Rio Olympic Velodrome stond de omniumfinale bij de mannen op het programma. In de afsluitende puntenrace liet wielrenner Mark Cavendish zich van zijn slechste kant zien. Met een -op het oog opzettelijke- beweging reed de Brit zijn Koreaanse concurrent Sanghoon Park het ziekenhuis in, waarna ook klassementsleider Elia Viviani en de Australiër Glen O'Shea tegen de houten baan kletsten.

Gekleurde bril

Een rondje langs de Britse pers toont aan dat men daar vindt dat de crash niet de schuld was van Cavendish en van opzet was volgens bijvoorbeeld de BBC absoluut geen sprake. BBC-commentator Rob Hayles ging nog een stapje verder: "De crash heeft Cavendish niet geholpen. Het bood de andere rijders de gelegenheid om uit te rusten." Kortom, het ongeval was volgens de BBC nadelig voor Cavendish. Bijzonder.

Thijs Zonneveld

Oud-wielrenner en AD-journalist Thijs Zonneveld wond zich net als veel kijkers op over het gedrag van Cavendish en droeg geen Engelse bril. In tegenstelling tot de Britse pers confronteerde Zonneveld de wielrenner na afloop van de race wel met zijn gedrag. Op Twitter plaatste Zonneveld een verslag dat typerend is voor het karakter van Cavendish.

Geen diskwalificatie

Velen verbaasden zich over de wedstrijdleiding, die geen enkele maatregel nam tegen de Britse vedette. Zo eindigde Cavendish de puntenkoers als vierde, goed genoeg voor de tweede plaats in het klassement en een zilveren medaille. Groot-Brittannië in extase, de rest van de wereld in shock. Baanwielrennen is een uiterst gevaarlijke sport en schandalig rijgedrag als dat van Cavendish maakt het letterlijk levensgevaarlijk. 

Bekijk hier de beelden van de actie van Cavendish en de crash die volgt. Oordeel zelf. 

Meer over