Dafne Schippers en Sjinkie Knegt zijn Sportvrouw en Sportman van het jaar

Tijdens het NOC•NSF Sportgala zijn de prijzen voor de beste sporters van het jaar uitgereikt. Sportvrouw van het jaar werd Dafne Schippers, Sjinkie Knegt is de Sportman van het jaar.

Dat Dafne Schippers de Jaap Eden zou krijgen was geen verrassing. De blondine won de 200 meter op het WK en werd tweede op de 100 meter. Een unieke prestatie op de koningsnummers van de atletiek. Ze kreeg de prijs uit handen van Clarence Seedorf. Dafne was ook al de ster op de rode loper in haar jurk van Jan Taminiau.

Sjinkie Knegt

Wie de Sportman van het jaar zou worden, was een stuk minder voorspelbaar. Shorttracker Sjinkie Knegt kreeg het beeldje voor de Sportman van het jaar uitgereikt door Elfstedentocht-legende Reinier Paping, de held van de hel van '63. Sjinkie versloeg daarmee de favoriet, ruiter Jeroen Dubbeldam.

Sportploeg van het jaar werden de beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst. Ze werden tweede op het WK. Zwemster Marrit Steenbergen ontving de prijs voor talent van het jaar.

Joop

Joop Zoetemelk werd geëerd met de Fanny Blankers-carrière prijs en was zichtbaar ontroerd toen hij daarna ook nog een ode kreeg van The Common Linnets.

Zoals ieder jaar kreeg de uitzending van het Sportgala veel kritiek. Het meest gebruikte woord om het programma te omschrijven was... ongemakkelijk.

Maar gelukkig waren er ook ontroerende momenten.

Reageren