'Race stopt hier'

Dafne Schippers zet punt achter atletiekloopbaan

26 september 2023 14:05 | sport | Door Tessa Kok

© AFP / Fotograaf Jewel Samad
Dafne Schippers heeft besloten een punt te zetten achter haar indrukwekkende atletiekcarrière. Dat heeft de 31-jarige atlete bekendgemaakt via een bericht op haar Instagram account.

Indrukwekkende loopbaan

Schippers kan terugkijken op een indrukwekkende loopbaan. Ze won in haar carrière twee keer de wereldtitel op de 200 meter en wist bij de Olympische Spelen van 2016 zilver te behalen op deze afstand. Na deze geweldige jaren kampte ze steeds vaker met rugklachten. Daardoor heeft ze al een jaar lang niet meer meegedaan aan wedstrijden. 

Einde carrière

Vandaag maakt Dafne bekend dat ze stopt met atletiek. Dat zal voor sommigen onverwachts komen, omdat de atlete vorige maand nog vertelde dat ze zich wilde kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Schippers werkte bij het afgelopen WK atletiek als analyticus voor de NOS.

''De race stopt hier. Als atleet weet je altijd dat deze dag zal komen, dat je carrière op een gegeven moment een moment in de tijd zal zijn: een verzameling herinneringen en hopelijk medailles’, schrijft Schippers bij haar bericht op Instagram. Ze vervolgt: ''‘Vandaag heb ik besloten mijn leven van het goede spoor te halen en alles wat daarna komt na te streven en te omarmen, maar niet zonder enorm veel dank te zeggen voor alle eindeloze steun. Het is een reis geweest zonder spijt. Mijn familie, mijn team, mijn fans en mijn sponsors, jullie hebben het allemaal de moeite waard gemaakt.’'

Onder haar bericht kan ze rekenen op veel reacties van (oud)topsporters. Onder meer Femke Heemskerk, Erben Wennemars, Tess Wester en Maarten van der Weijden hebben met lovende woorden op haar post gereageerd.

Trotse trainer

De trainer van Dafne, Bart Bennema, is trots op de atlete. ''Ik weet dat ze er alles aan heeft gedaan en tot het uiterste is gegaan om haar carrière voort te kunnen zetten. Ik vind het jammer dat het haar niet is gelukt en had haar een ander afscheid gegund, maar ik ben wel blij voor haar dat ze het besluit heeft kunnen nemen. Ik ben heel trots op wat ik met haar heb bereikt. Ik denk wel eens, misschien hadden we sommige dingen anders kunnen doen, maar ze kan terugkijken op een fantastische carrière'', aldus Bennema. 

Meer over