De aftrap van het WK voetbal met Robbie Williams en Rusland tegen Saoudi-Arabië

14 juni 2018 13:43 | sport | Door Irma Tomas

© Shutterstock

Rusland en Saoedi-Arabië openen in Moskou het WK voetbal. Wat weten we van deze twee ploegen? En wat doet Robbie Williams in Rusland?

Net voor het openingsduel treedt voetbalfan Robbie op. Alleen en met de Russische sopraan Aida Garifullina. Een jongensdroom, volgens de Britse zanger. Ook de Braziliaanse oud-international Ronaldo speelt een rol bij de opening, maar hij zal waarschijnlijk niet gaan zingen.

Wie tegen wie?

Rusland en Saoedi-Arabië. Twee landen waar op de mensenrechten nog wel wat af te dingen valt. Ook twee landen die niet bovenaan het favorietenlijstje staan voor de wereldtitel. Toch is Rusland van oudsher een voetballand om rekening mee te houden. Russische clubs gooien vaak hoge ogen in de Europese bekertoernooien en de competitie is momenteel de op vijf na sterkste van Europa, met veel Brazilianen en enkele succesvolle Nederlanders, onder wie Quincy Promes.

Fjodor Smolov

De Russische nationale ploeg liet de afgelopen jaren zeker geen verpletterende indruk achter. Na de halvefinaleplaats op het EK van 2008 presteerde het team weinig noemenswaardigs. Op weg naar het WK in eigen land hoefde Rusland geen kwalificatieduels te spelen. De Russen compenseerden dat gemis aan topwedstrijden door vier tegenstanders van wereldniveau te strikken voor oefenduels. Van de wedstrijden tegen Argentinië, Spanje, Brazilië en Frankrijk ging alleen die tegen Spanje niet verloren: 3-3. Toegegeven, de Russische bondscoach verjongt zijn ploeg en zoiets kost tijd. Sterspeler van het team is Fjodor Smolov, voormalig Feyenoorder en de beste voetballer in de Russische competitie.

Bert van Marwijk

Aan zijn hand en met steun van het thuispubliek hoopt Rusland de groepsfase te overleven. Dat zou moeten kunnen, want behalve Uruguay heeft het gastland geen indrukwekkende tegenstanders. Saoedi-Arabië is er voor het eerst sinds 2006 weer bij en kwalificeerde zich onder leiding van bondscoach Bert van Marwijk en assistent Mark van Bommel. Onze landgenoten zitten niet op de bank, omdat Van Marwijk is opgestapt na onenigheid met de bond. Die wilde onder meer dat hij zich in het land zou vestigen. Dat ging Van Marwijk wat te ver. Inmiddels staat de Nederlander bij Australië aan het roer en hebben de Saoedi’s met de Chileen Juan Antonio Pizzi een nieuwe bondscoach.

WK voetbal, NPO 1 - NOS • 16.15

Meer over