PEC Zwolle - Willem II

De Eredivisie is terug!

2 augustus 2019 11:00 | sport | Door Irma Tomas

© ANP

Na een zomer vol interlandvoetbal is het eindelijk weer tijd voor de Eredivisie. Onze competitie ligt weleens onder vuur. Toch zijn er redenen genoeg om uit te zien naar het nieuwe seizoen.

Tekst: Joost Hanewinkel

Soms klinkt er wat gemopper in de voetbalwereld. Dat het niveau van de Eredivisie achteruit holt. Dat sommige wedstrijden niet om aan te zien zijn. Dat topspelers na één goed jaar al naar het buitenland verkassen. Daar zit misschien een kern van waarheid in, en toch kijken voetballiefhebbers alweer weken uit naar de start van het nieuwe seizoen, vanavond in Zwolle. Hoe mooi en spannend internationaal voetbal ook is, er gaat weinig boven onze eigen competitie. Waar ploegen vol op de aanval spelen, doldwaze uitslagen geen zeldzaamheid zijn en laagvliegers van topclubs kunnen winnen. Leve de Eredivisie!

Drie nieuwe clubs

Ter zake. Wat is er dit jaar veranderd? Om te beginnen telt de competitie liefst drie nieuwe clubs. De opvallendste is FC Twente. De landskampioen van 2010 verkeert nog in financiële zorgen, maar is na een jaar Keuken Kampioen Divisie wel terug op het hoogste niveau. Sparta en RKC Waalwijk zijn de andere promovendi. Deze verenigingen zijn extra op hun hoede dit seizoen: voor het eerst degraderen twee clubs rechtstreeks.

Ajax, PSV, Feyenoord

In de top zag Ajax onder anderen middenvelder Frenkie de Jong vertrekken. Er was ook goed nieuws in Amsterdam: aanvoerder en topscorer Dusan Tadic verlengde zijn contract en Oranje-international Quincy Promes is de landskampioen komen versterken. PSV hengelde oude bekende Ibrahim Afellay (32) binnen en Feyenoord heeft een nieuwe coach. Jaap Stam volgt Giovanni van Bronckhorst op in De Kuip.

PEC Zwolle - Willem II

De traditionele topclubs komen in het weekend pas in actie. PEC Zwolle en Willem II hebben vandaag de eer om het 64e seizoen van de Eredivisie op gang te schieten. Twee ploegen die normaal gesproken niet hoeven te vrezen voor degradatie. Het is te hopen dat zij het jaar spectaculair en doelpuntrijk beginnen, zoals het onze geliefde Eredivisie betaamt.

Studio sport Eredivisie - NPO 1, vrijdag • 22.25 uur