Wielrennen: Giro D'Italia

De Giro d’Italia begint!

3 oktober 2020 11:00 | sport | Door Irma Tomas

© ANP
Het was een koersarm voorjaar, maar wielerliefhebbers komen deze herfst alsnog dubbel en dwars aan hun trekken. De Giro d’Italia is om zes redenen niet te missen.

Tekst: Joost Hanewinkel

Spectaculaire route

Aanvankelijk was de Girostart gepland in Boedapest, met nog een paar vlakke ritten in Hongarije erachteraan. Met de verplaatsing van het vertrek naar Sicilië ligt er een heel andere openingsweek op de renners te wachten. Een tijdrit van 15 kilometer, een paar heuvelritten en op dag drie al de beklimming van de Etna. Op de rest van de route liggen nog twee tijdritten – waarvan één op de slotdag – en vijf bergetappes, met op de voorlaatste dag de monsterlijke klim naar Sestriere. Met zo’n routeschema lijkt spektakel gegarandeerd.

Thuisrijdende topfavoriet

Het deelnemersveld is dit jaar om de vingers bij af te likken, met naast Simon Yates, Geraint Thomas en Steven Kruijswijk bovenal Vincenzo Nibali. De ‘Haai van Messina’ heeft de Giro dit jaar tot een van zijn topprioriteiten bestempeld en hij is vastbesloten om het net één tandje beter te doen dan vorig jaar. Toen eindigde hij achter de verrassende Richard Carapaz als tweede. In 2013 en 2016 won hij de rittenkoers door zijn vaderland al.

Laatste kans voor deelnemers

Wie dit jaar nog iets wil winnen, moet dat nu doen. Veel van de resterende wedstrijden vinden tijdens of vlak na de Giro plaats. Het is voor deelnemende renners nog maar de vraag of er dit jaar na deze rittenkoers nog een prijs te pakken valt. Verwacht dus elke etappe coureurs met het mes tussen de tanden.

Topploeg wil revanche

Het is niet het seizoen van Ineos. De Tour de France – toch de hoofdprijs van het wielerjaar – liep voor de Britse miljoenenformatie uit op een complete sof. De beoogde kopmannen Chris Froome en Geraint Thomas waren niet goed genoeg om te starten, titelverdediger Egan Bernal stapte in de derde week af. Thomas moet in de Giro zorgen voor de revanche van de Britse ploeg. Hij krijgt een ijzersterk team mee om hem in deze ambitie te steunen.

Oranje boven in Italië

Het was vorige maand al snel duidelijk dat er geen Tourwinnaar zat tussen de Nederlandse deelnemers aan de Ronde van Frankrijk. De Giro biedt een nieuwe kans op Nederlands succes: Steven Kruijswijk is als beoogd kopman van de Jumbo-Vismaploeg in staat om de roze leiderstrui te pakken, en SunWeb kan met mannen als Wilco Kelderman en Sam Oomen voor een verrassing zorgen. Wie weet wordt het oranje boven in de roze ronde.

Bella Italia in de herfst

Normaal gesproken koerst het peloton in het voorjaar door Italië, nu vindt voor één keer de Giro in de herfst plaats. En dat betekent dat het landschap dat de renners doorkruisen er heel anders uitziet. Geen lichtgroen lentedecor, maar oranje-geel-bruine najaarstinten. Denk er een laagstaand oktoberzonnetje bij en het is duidelijk: er staan de liefhebbers betoverende beelden te wachten.

 

Meer over