Eerste partij gewonnen

De kansen van Kiki Bertens op de Australian Open

14 januari 2019 11:57 | sport | Door Irma Tomas

© ANP

Kiki Bertens behoort tegenwoordig tot de tien beste tennissters ter wereld. Ze is een van de titelkandidaten op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Tekst: Joost Hanenwinkel

De sportwereld trok in december massaal de wenkbrauwen op. Kiki Bertens niet genomineerd voor Sportvrouw van het jaar? De tennisster uit Wateringen had toch echt een uitstekend seizoen achter de rug. Drie grote toernooizeges, een halvefinaleplaats op de WTA Finals en voor het eerst een plek in de mondiale top-10: het is nogal wat. Blijkbaar niet genoeg om mee te dingen naar een eretitel, maar het schept wel verwachtingen voor het nieuwe seizoen. Wat kan Bertens bijvoorbeeld op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar dat vannacht begon?

Meer zelfvertrouwen

Melbourne was onze landgenote de afgelopen jaren nooit echt goed gezind. De uitschakeling van vorig jaar in de derde ronde is Bertens’ beste prestatie Down Under. Sindsdien is er echter veel veranderd. Haar vele zeges in 2018 hebben geleid tot meer zelfvertrouwen, een tegenslag is niet meer funest. Waar ze voorheen tijdens wedstrijden nog wel eens huilend langs de kant zat, regeert nu de vastberadenheid.

Waarom niet?

Ook de internationale tenniswereld is haar opmars niet ontgaan. Topspelers van weleer als Mats Wilander en Monica Seles spraken hun bewondering uit en zien Bertens ooit een grandslam winnen. Waarom niet al in Melbourne? Het vrouwentennis is enorm onvoorspelbaar en sinds het moederschap van Serena Williams steekt geen speler er echt bovenuit. Bertens heeft vanaf nu ook het voordeel dat ze als negende is geplaatst en in de eerste week weinig sterke tegenstanders kan tegenkomen. Wordt dit dan het jaar van de echte doorbraak?

Sportvrouw van het jaar

Hoe dan ook: als ze in Australië de titel pakt, zal er volgend jaar voor een keer weinig discussie zijn over de titel Sportvrouw van het jaar. Het toernooi begon goed voor Bertens, ze won haar eerste partij in twee sets van de Amerikaanse Riske.

De wedstrijden van Bertens zijn allemaal 's nachts en 's ochtends live te zien op Eurosport.

Meer over