De Koning van Roland Garros

8 juni 2014 09:30 | sport | Door Televizier

Gaat gravelkoning Nadal voor zijn negende titel of wordt hij verslagen door Novak Djokovic? Rafael Nadal is al jaren de onbetwiste ‘koning van het gravel’. 

De Spaanse tennisser won de titel op het gemalen baksteen van Roland Garros al acht keer. Komt daar een negende zege bij of wordt de koning onttroond door de Serviër die nooit eerder wist te winnen in Frankrijk? 

Geen toeval

Het is geen toeval dat Rafael Nadal zo goed uit de voeten kan op gravel. In zuidelijke landen wordt vanwege het goede weer vaak getennist op deze ondergrond. Niet verwonderlijk dus dat veel winnaars van Roland Garros afkomstig zijn uit landen als Spanje, Brazilië en Argentinië. 

Traag

Sinds 1990 kwam de winnaar slechts zes keer niet uit een van deze landen. Het spel op gravel vereist een heel andere techniek dan op gras of hardcourt. Gravel is veel trager, waardoor krachtpatsers en service-volleyspelers minder goed uit de verf komen.Op Roland Garros in Parijs duren de rally’s vaak langer dan op bijvoorbeeld een grastoernooi als Wimbledon. Ook dat heeft te maken met de ondergrond. Op het gemalen baksteen stuitert de bal hoger en heeft de tegenstander meer tijd om zijn slag voor te bereiden. 

Gravelbijter Nadal

De echte ‘gravelbijters’ beschikken vaak over een uitmuntend loopvermogen. Dit is ook de kracht van gravelkoning Rafael Nadal. De Spanjaard weet geregeld ballen die onbereikbaar lijken, toch nog over het net te krijgen. Een Nadal in goede vorm is dan ook vrijwel onverslaanbaar op Roland Garros. Maar als iemand het kan is het Djokovic. De twee speelden al 42 keer tegen elkaar, de laatste vier keer won de Serviër.

Meer over