Editie nummer 133

De magie van Wimbledon

30 juni 2019 15:16 | sport | Door Televizier

In een buitenwijk van Londen begint de 133e editie van een tennistoernooi zonder weerga. Wat maakt Wimbledon tot zo’n uniek evenement?

Tekst: Joost Hanewinkel

Het gras

Gravel en hardcourt domineren het tennisseizoen, met uitzondering van zes zomerse weken. Dan wordt er gespeeld op de uitdagendste baansoort in de sport: gras. Het spel gaat razendsnel, de bal blijft laag en stuit onvoorspelbaar. Het vereist een magnifieke techniek om hier te excelleren. Ooit werd er vaker op gras gespeeld, vooral in Engeland. Maar de ondergrond vergt veel onderhoud en bij regen kan er niet gespeeld worden. Grastennis is nu een relatieve zeldzaamheid, met Wimbledon als hoogtepunt. 

De historie

Wimbledon is het oudste grandslamtoernooi ter wereld. Een Brits tijdschrift publiceerde in 1877 een oproep voor een ‘tennisontmoeting’ op gras in een buitenwijk van Londen. Mee te nemen: een racket en schoenen zonder hakken. De tuinman van de tennisclub verstrekte ballen. Er kwamen 22 mannen op af en Spencer Gore ging de boeken in als eerste winnaar ooit. Zeven jaar later mochten er ook vrouwen meedoen en groeide het bescheiden evenement uit tot toernooi van internationale allure.

De tradities

De All England Lawn Tennis and Croquet Club hanteert vele regeltjes, waardoor Wimbledon bol staat van tradities. Spelers mogen bijvoorbeeld alleen in wit tenue de baan op. Voor André Agassi reden om het toernooi drie jaar te boycotten. Tja, het is er nou eenmaal een deftige aangelegenheid, waar keurige tennisfans bescheiden applaus laten horen en spelers een buiging maken naar de hertogin van Kent. Op de eerste zondag zijn er geen wedstrijden en er hangen geen reclameborden langs de baan. Twee weken Wimbledon doen denken aan een reis terug in de tijd.

Roger Federer

De Zwitserse maestro is de onbetwiste koning van Wimbledon. Hij bereikte elf finales en won acht keer. Zijn majestueuze techniek, aanvallende speelstijl en uitmuntende oog-handcoördinatie maken hem de ultieme grastennisser. Federer heeft wel eens gezegd dat het centercourt van Wimbledon voelt als zijn tweede huiskamer. Pijnlijk is de herinnering aan 2008, toen Rafael Nadal hem in de finale versloeg na vijf briljante sets. Velen beschouwen deze ontmoeting als de beste tenniswedstrijd ooit.

Het weer

‘Het regent op Wimbledon’ is een klassiek zinnetje in de sportwereld en een bericht dat tennisfans niet graag lezen. Toch zijn de regenonderbrekingen inherent aan grastennis, want het kleinste spatje maakt de baan onbespeelbaar. De editie van 2007 spant de kroon met 143 regenpauzes. Twee jaar later kreeg het centercourt gelukkig een dak. En vanaf dit jaar is ook het andere grote stadion volledig overdekt.

Nederlandse winnaar(s)

We zijn geen enorm succesvol tennisland. En dat maakt de Wimbledontitel van Richard Krajicek (foto) in 1996 alleen maar memorabeler. Nog altijd is dit de enige Nederlandse grandslamwinst in het enkelspel. Betty Stöve – een groot kampioene – won in 1972 wel het dubbelspel. En wacht even: ons land kent op dit moment ook een Wimbledonkampioen. Rolstoeltennisster Diede de Groot greep vorig jaar de titel in het enkel- en dubbelspel en is dit jaar opnieuw favoriet.

Tennis: Wimbledon start maandag op Eurosport om 13.00 uur

Meer over