De toekomstige sterren van de Olympische Spelen

22 juli 2021 14:17 | sport | Door Irma Tomas

© ANP
Nu Usain Bolt en Michael Phelps respectievelijk hun sneakers en zwembroek aan de wilgen hebben gehangen is het tijd voor een nieuwe generatie atleten om Olympische helden te worden. 

Op wie moet je letten deze Spelen?

Simone Biles (VS): Turnen

Simone Biles is al een ster nadat ze in Rio vier gouden medailles op mocht halen in de turnhal. De 24-jarige Amerikaanse hoopt die prestatie in Tokio te herhalen. Ze heeft ook iets bijzonders in petto voor ons, Biles wil in de finale van de paardensprong als eerste vrouw ooit een Yurchenko double pike springen. En dat is vrij moeilijk. 

Nyjah Huston (VS): Skateboarden

Skateboarden is een nieuwe sport op de Olympische Spelen en Nyjah Huston is de beroemdste naam in zijn sport. De 26-jarige Huston scoorde op zijn zevende al zijn eerste sponsorcontract en spendeerde bijna een jaar in quarantaine voor deze Spelen. 

Sifan Hassan (NL): Atletiek

Onze absolute ster op de atletiekbaan zal de 5.000 en de 10.000 km gaan lopen op de Spelen en op beide afstanden is ze de grote kanshebber voor een gouden medaille. De atlete liet vorige maand nog zien dat ze in absolute topvorm verkeert. Hassan liep bij de FBK Games in Hengelo een spectaculair wereldrecord op de 10.000 meter. De verwachtingen zijn dus hooggespannen. 

Noah Lyles (VS): Atletiek

Noah Lyles is de beste kandidaat om de 100 meter-kroon van Usain Bolt over te nemen. Lyles is net zo'n showman als Bolt dat was, dus de 24-jarige Amerikaan zou een perfecte opvolger zijn. De corona-lockdown hakte er zo hard in bij Lyles dat hij depressief werd maar hij is nu weer op koers om de nieuwe snelste man op aarde te worden. 

Wie gaan de medailles voor Nederland halen?

Sifan Hassan (5.000 en 10.000 meter), BMX’ers Niek Kimmann en Laura Smulders, baanwielrenner Harrie Lavreysen (keirin en sprint), wielrenster Anna van der Breggen (wegwedstrijd en individuele tijdrit), de hockeyvrouwen, Henk Grol (judo) en natuurlijk superman Mathieu van der Poel op z'n mountainbike. Nederland hoopt ook een boel medailles te halen bij het zeilen. 

Alles over de Olympische Spelen op TV

Recordaantal medailles

Sportdatabureau Gracenote verwacht dat de Oranje-equipe onder leiding van chef de mission Pieter van den Hoogenband met 46 medailles terugkeert. Daarmee komt Nederland in de medaillespiegel uit op de vijfde plaats achter de Verenigde Staten (114 medailles), China (85), Rusland (73) en Japan (59).

Het record van de Oranje-formatie bij de Zomerspelen staat op 25 medailles. Dat was in 2000 in Sydney. Bij de vorige Zomerspelen in Rio kwam Nederland in 2016 op 19 medailles uit.

Dit is wanneer de Nederlandse sporters in actie komen

Meer over