Er zijn ook mooie kastelen

De Tour de France draait niet alleen om wielrennen

26 juni 2021 10:25 | sport | Door Irma Tomas

© ANP

Honderdduizenden volgen de liveverslagen van de Tour de France. Niet alleen vanwege de koers, maar ook omdat Frankrijk zo’n prachtig land is om naar te kijken. 7 fantastische etappes op een rij.

Zaterdag 26 juni 2021: Ruig Bretagne

(etappe 1: Brest - Landerneau) 

Bretagne heeft dichte bossen, woeste kusten en enorme steenblokken die wel uit de lucht gevallen lijken te zijn. Speciale aandacht voor Mont Saint-Michel de Brasparts, een kale heuvel met een mooi verhaal: volgens de legendes vroeg God alle bomen uit het gebied naar Bethlehem te gaan om zijn pasgeboren zoon te begroeten. Slechts een paar dennen en wat heidestruiken weigerden. Zij werden voor straf aan de grond genageld en zijn de stille supporters langs de weg voor coureurs zoals Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel, die in Landerneau op de eerste gele trui azen.

 

Donderdag 1 juli 2021: Kastelen kijken in Loireland

(etappe 6: Tours - Châteauroux)

In het Loiredal staan veel indrukwekkende kastelen. Neem nu het Château d’Amboise, in de vijftiende eeuw een van de favoriete verblijfplaatsen van de Franse koninklijke familie én de laatste rustplaats van Leonardo Da Vinci. De befaamde kunstenaar kwam naar het kasteel op uitnodiging van de koning en sleet er zijn laatste dagen. De vlakke aankomst is bij uitstek een arena voor de snelle mannen in het peloton. Een massasprint lonkt in Châteauroux.

 

Zondag 4 juli 2021: Bergachtige vergezichten

(etappe 9: Cluses - Tignes)

Hoge pieken met besneeuwde toppen bepalen het landschap in de Savoie. Deze Frans-Zwitserse grensregio is in de zomer geliefd bij wandeltoeristen, vanwege het spectaculaire uitzicht over bergen, alpenweides en (stuw)meren. Aankomstplaats Tignes moest medio vorige eeuw wijken voor zo’n kunstmatig waterreservoir; het oorspronkelijke dorp werd verplaatst naar zo’n 2000 meter hoogte. Dat wordt klimmen voor het peloton.

 

Woensdag 7 juli 2021: De kale berg van alle kanten

(etappe 11: Sorgues - Malaucène)

Eenzaam torent de Mont Ventoux boven de Provence uit. Met het stijgen verandert de vegetatie, van lavendelvelden naar bossen naar het kenmerkende kale maanlandschap op de top, waar de wind zo genadeloos kan huishouden. De organisatie stuurt de renners tweemaal over deze legendarische wielerberg: eerst via de ‘makkelijke’ route vanuit Sault, daarna langs de steile klim vanuit Bédoin. Deze rit krijgt geen angsthaas als winnaar: de finish ligt na een kilometerslange afdaling in Malaucène.

 

Zaterdag 10 juli 2021: Terug naar de Middeleeuwen

(etappe 14: Nîmes - Carcassonne)

Visigoten, Saracenen en natuurlijk Fransen: allemaal gebruikten ze Carcassonne als uitvalsbasis voor de verdediging van de regio. Toeristen wanen zich ook nu nog in de Middeleeuwen dankzij de kronkelige steegjes vol ongelijke keien, eindeloze muren met torens en kantelen en groepen als ridder verklede toneelspelers op de pleinen. De rit naar het verdedigingsbolwerk is waarschijnlijk voor de aanvallers; nog nooit eindigde een etappe naar Carcassonne in een massasprint.

 

Zaterdag 17 juli 2021: Eindeloze wijngaarden

(etappe 20: Libourne - Saint-Émilion)

Heel veel rijen druiven met in de verte af en toe een stoffig wijnkasteel: het gebied rond Bordeaux heeft misschien wel de bekendste wijngaarden ter wereld. Het routeschema door de streken Saint-Émilion en Pomerol leest als het bordeauxschap van de betere slijterij. Na 31 tijdritkilometers is duidelijk wie in de finishplaats een glas rood als troost verdient en wie in Parijs de champagne.

 

Zondag 18 juli 2021: Grandeur op de Champs-Élysées

(etappe 21: Chatou - Parijs)

Nederlanders gaan graag naar Parijs, om te shoppen in de chique winkelstraten, romantisch te dineren in de bistrootjes of de vele toeristische topattracties te bezichtigen. Tijdens de ziedend snelle slotetappe krijgen de kijkers die in de huiskamer in beeld: het peloton raast langs het Louvre, de Arc de Triomphe en de Place de la Concorde. Na een hoogstwaarschijnlijk massale aankomst op de Champs-Élysées zit de Tour erop en wacht de deelnemers een verkwikkende douche, een welverdiende massage en voor de beste renner de laatste gele trui van 2021.

 

Tour de France 2021 | vanaf zaterdag 26 juni | NPO 1 | 12.00 uur

Meer over