Overzicht

Deze atleten maken de meeste kans op een medaille tijdens WK Indooratletiek in Glasgow

1 maart 2024 10:00 | sport | Door Monique Keeris

© ANP / Iris van den Broek

Nederland telt weer mee in de internationale atletiek dankzij Femke Bol. Maar er zijn meer Nederlandse atleten die dit weekend bij de WK indoor in Glasgow meedoen om de prijzen.

Femke Bol – 400 meter horden

Ongeloof spatte van het gezicht van Femke Bol toen ze in 2021 olympisch brons op de 400 meter bemachtigde. Drie jaar na dato is Bol uitgegroeid tot een grote dame. Vorig jaar verpulverde ze het 41 jaar oude wereldrecord op de 400 meter bij de NK Indoor en was ze superieur op de 400 meter horden bij de WK in Boedapest. Ook bezorgde ze het estafetteteam goud op de 4x400 meter dankzij een magistrale eindsprint. 2024 staat in het teken van de Olympische Spelen, maar de WK Indoor zijn een mooi meetpunt.

Lees ook: Femke Bol moet zich direct bewijzen tijdens WK Indooratletiek 2024 in Glasgow 

Femke Bol in actie op de 400 meter horden
Femke Bol in actie op de 400 meter horden

Lieke Klaver – 400 meter

Met haar blonde krullen en brede lach is Lieke Klaver een opvallende verschijning. Als zij op de atletiekbaan verschijnt trekt ze onmiddellijk de aandacht van de camera’s. Zelf is Klaver niet zo bezig met haar imago, ze focust zich liever op haar prestaties. 2023 was een succesvol jaar. Klaver pakte bij de EK indoor het zilver op de 400 meter en maakte deel uit van de gouden estafetteploeg op de 4x400 meter bij de WK in Boedapest. Ze begon het indoorseizoen uitstekend en is in Glasgow medaillekandidaat.

Lieke Klaver op 400 meter
Lieke Klaver op 400 meter

Jessica Schilder – Kogelstoten

De meeste mensen willen niet dat de weegschaal naar boven uitslaat, maar Jessica Schilder probeert tijdens het seizoen juist wat aan te komen. Ze werkt iedere dag minimaal 2 liter kwark naar binnen, zo vertelde de nationaal kampioen kogelstoten aan de NOS. Schilder beleefde haar grootste successen in 2022: ze brak Nederlandse records, pakte brons bij de WK en won de Europese titel. Vorig jaar kreeg ze te maken met blessureleed, maar als ze fit is én het juiste gewicht heeft, hoort ze bij de besten.

Jessica Schilder aan het kogelstoten
Jessica Schilder aan het kogelstoten

Menno Vloon – Polsstokhoogspringen

Menno Vloon pakte nog nooit een WK-medaille en daar moet in Glasgow verandering in komen. De Nederlands kampioen is op een goede dag tot veel moois in staat. Hopen op goud is onrealistisch, want fenomeen Armand Duplantis doet ook mee. De Zweedse wereldrecordhouder tilt de sport de laatste jaren letterlijk naar grote hoogten.

Menno Vloon aan het polsstokhoogspringen
Menno Vloon aan het polsstokhoogspringen

Nadine Visser – 60 meter horden

Tot en met 2017 was Nadine Visser een prima meerkamper, maar het echte succes kwam toen ze zich uitsluitend op de horden richtte. In 2018 won ze bij de WK Indoor brons op de 60 meter horden en in zowel 2019 als 2021 pakte ze bij de EK goud op dit onderdeel. Bij de Olympische Spelen in Parijs wil ze in topvorm zijn. In Glasgow kan ze zich alvast meten met haar concurrenten.

Nadine Visser in actie
Nadine Visser in actie

Liemarvin Bonevacia – estafette

Als eerste Nederlander ooit haalde Liemarvin Bonevacia in 2021 de olympische finale van de 400 meter. Bij diezelfde Olympische Spelen maakte hij deel uit van de zilveren estafetteploeg. Met zijn 34 jaar behoort Bonevacia niet meer tot de jonkies, maar op de 4x400 meter is hij nog altijd een vaste waarde in het Nederlands team. Iemand om in de gaten te houden dus.

Liemarvin Bonevacia in actie
Liemarvin Bonevacia in actie

De wereldkampioenschappen Indoor Atletiek vinden plaats van 1 tot en met 3 maart 2024 in het Schotse Glasgow. Volg het vooral via NPO en NOS.nl.

Meer over