Dione de Graaff over De Avondetappe 2017

29 juni 2017 13:41 | sport | Door Televizier

© Stefan Heijdendael NOS

Dione de Graaff trekt weer samen met Herman van der Zandt door Frankrijk met de Tourtalkshow De avondetappe. Een vooruitblik op drie weken wielerspektakel. ‘Ik verwacht veel van Robert Gesink.’

Het wordt jouw tweede jaar aan de tafel van De avondetappe. Wat is er anders dan vorig jaar?

“Om te beginnen het tijdstip. We zijn een stuk vroeger dan vorig jaar. Op zich maakt me dat niet zoveel uit, maar de sfeer aan tafel zal anders zijn omdat het buiten nog licht is. Eigenlijk zit ik daar nu pas voor het eerst over na te denken…”

Heeft het andere tijdstip nog gevolgen voor de uitzending?

“De boel helemaal omgooien zullen we zeker niet doen. Wel presenteert Herman het programma nu mee vanaf een andere locatie. Hij is ’s middags namelijk eerst bij de finish van de etappe. Door het vroegere tijdstip redt hij het logistiek niet meer om op tijd de locatie van De avondetappe te bereiken. Hij staat dus ergens anders, bijvoorbeeld samen met een renner. Door een liveverbinding met de tafel kan hij toch meedoen aan het gesprek.”

Wie kunnen we dit jaar aan tafel verwachten?

“We gaan werken met roulerend groepje van kenners. Onder hen wielerjournalisten Thijs Zonneveld en Danny Nelissen. En verder komen er natuurlijk allerlei wielerliefhebbers en Frankrijkfans langs. Belangrijk is dat we de sfeer aan tafel van vorig jaar willen vasthouden. Herman en ik krijgen de tijd om in het programma te groeien, net zo als Mart Smeets jarenlang de tijd kreeg om zijn ­stempel te drukken.”

Dit jaar is er weer concurrentie van Tour du jour. Levert dat een strijd op?

“Nou, ik begrijp dat ze een programma gaan maken in Breda en dat ze gaan praten over wielrennen. Maar van een strijd kan geen sprake zijn want wij hebben een totaal ander programma. Overigens kijk ik Tour du jour met plezier terug als ik kan.”

Presentator Wilfred Genee zegt dat hij de toegevoegde waarde van een programma op locatie niet ziet.

“Dat begrijp ik niet. Wij zitten dicht bij het parkoers, zijn bij de finish en krijgen de sfeer van Frankrijk mee. Het is vakantie, hè. Dat is belangrijk. Zelf vind ik de wedstrijd het allerleukste, maar je moet niet onderschatten hoeveel mensen kijken ­vanwege Frankrijk en het vakantiegevoel. Een Tour de France in februari zou aan­merkelijk minder populair zijn.”

Wat verwacht je van de Tour?

“Ik vraag me af of het echt spannend wordt en of Chris Froome niet veel te sterk is. En ik ben benieuwd of het ­succes van Tom Dumoulin, die de Giro d’Italia won, doorwerkt bij de andere Nederlanders. We hebben geen echte klassementsrenner, maar ik verwacht wel dat Robert Gesink het goed gaat doen. Als aanvaller, en misschien zelfs wel als etappewinnaar!”

De Avondetappe, dagelijks vanaf zaterdag 1 juli 21.25 • NPO 1 

Meer over