Dione de Graaff over het NOC*NSF Sportgala

Samen met Tom Egbers presenteert Dione de Graaff weer het jaarlijkse NOC*NSF Sportgala, met de verkiezing van de sporters van het jaar. Hoe kijkt Dione terug op het afgelopen sportjaar?

Hoe beleef jij zo’n Sportgala?
“Ik vónd het altijd heel veel gedoe. Zat ik van tevoren wekenlang in de stress over wat ik ging aantrekken. Eenmaal op het podium dacht ik alleen maar: kijk vooral niet naar mij. Een gala presenteren ligt behoorlijk buiten mijn comfortzone. Toch vind ik het stiekem heel leuk om te doen. Daarom heb ik besloten er voortaan iets moois van te maken en er helemaal voor te gaan. Ik heb een prachtige jurk uitgekozen, iets wat ik nog nooit eerder heb gedragen.”

Hoe belangrijk zijn die prijzen voor de sporters zelf?
“De winnaars worden deels door een vakjury, deels door collega-sporters gekozen. Juist dat laatste vinden de sporters heel prettig, want het is toch een blijk van waardering. Los daarvan is het natuurlijk mooi en eervol om beloond te worden voor je prestaties. Voor de een is zo’n prijs belangrijker dan de ander. Dat sommige sporters er niet bij zijn omdat ze trainingskamp of vakantie hebben, snap ik heel goed.”

Welke sportmomenten zijn jou het meest bijgebleven?
“De gouden medaille van Jan Smeekens op de 500 meter bij de WK afstanden in Gangneung. Enerzijds omdat ik er zelf bij was, anderzijds omdat ik het hem zo gunde nadat hij in 2014 in Sotsji op een haar na de olympische titel aan Michel Mulder kwijtraakte. Maar ook het dramatische afscheid van Usain Bolt op de WK atletiek in Londen. Maandenlang werkte hij naar dat moment toe, en dan wordt hij derde op de 100 meter! Daarna viel hij bij de estafette ook nog eens geblesseerd uit. Ik zat met Gregory Sedoc in de studio; het was zo’n idiote avond. Maar ook dat is sport.”

Je hebt deze zomer weer verslag gedaan van de Tour de France. Was je niet liever in Italië bij de Giro d’Italia?
“Tijdens de Giro was ik op vakantie in Zuid-Spanje. Samen met mijn geliefde heb ik alleen maar voor de tv gezeten om Tom Dumoulin te volgen. Heel romantisch, haha. Gelukkig is mijn vriend ook dol op wielrennen. Elke ochtend waren we aan het dubben of we een stadje moesten gaan bezoeken, bang om iets te missen. Ja, ik baalde er heel erg van dat ik er niet bij was. Zo fantastisch dat een Nederlander voor het eerst de Giro wint.”

Het vrouwenvoetbalelftal gaat toch gewoon de prijs voor Beste sportploeg winnen?
“Die kans lijkt mij vrij groot ja. Zelf heb ik de groepsfase van het EK voetbal moeten missen, omdat die tijdens de Tour de France was. Eenmaal terug in Nederland heb ik het natuurlijk wel gevolgd. We hebben allemaal ontzettend veel lol beleefd dankzij die vrouwen, en nog steeds. Fantastisch dat de stadions nu vol zitten als zij spelen. We hadden die EK-titel ook nodig. Zeker omdat de mannen het zo hebben laten afweten.”

NOC*NSF Sportgala - dinsdag, 20.30 uur, NPO 1

Meer over:

Reageren