Olympische Winterspelen

Dione de Graaff presenteert Studio Peking

1 februari 2022 15:44 | sport | Door Irma Tomas

© ANP
Dione de Graaff praat de kijker de komende twee weken in Studio Peking dagelijks bij over de Olympische Winterspelen. Ze doet dat samen met oud-sporters, teruggekeerde olympiërs én een huisband.

Tekst: Wiger Favier

Hoe ziet Studio Peking eruit?
“We komen live vanuit een mooie, tentvormige studio direct naast het ijs op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Op de achtergrond zijn sfeervolle lampjes te zien en rondschaatsende mensen. We bespreken de belangrijkste momenten van die dag, kijken vooruit naar het programma van morgen en, net als afgelopen zomer in Studio Tokio, ontvangen we weer veel oud-olympiërs, zoals in de eerste uitzending voormalig kunstrijdster Sjoukje Dijkstra, die in 1964 olympisch goud won. Daarnaast hebben we verschillende huisbands die live een ode brengen aan topprestaties.”

Schuiven er ook weer teruggekeerde olympiërs aan?
“Incidenteel zal er zeker een teruggekeerde sporter langskomen, zoals skeletonster Kimberley Bos, maar de schaatsers en shorttrackers blijven lang in Peking omdat ze vaak meer afstanden rijden en eventueel ook nog deelnemen aan de ploegenachtervolging of estafette. Wel vertelt telkens een oud-sporter of bekende gast over een wat minder bekende sport. Zo komt wielrenner en oud-skispringer Primoz Roglic waarschijnlijk praten over skispringen.”

Waar kijk je zelf vooral naar uit?
“Ik heb altijd geweldig veel zin in de Olympische Spelen en vind Studio Peking samen met De Avondetappe over de Tour de France het leukste deel van mijn werk. Dit jaar ga ik extra genieten van het skeleton, kunstrijden en skiën, omdat daaraan nu ook Nederlanders meedoen. Maar als schaatsjournalist ben ik natuurlijk vooral benieuwd of Ireen Wüst en Sven Kramer weer een medaille gaan pakken. Beiden deden al in 2006 mee aan de Spelen, dit zijn hun laatste. Het zou fantastisch zijn als ze weer olympisch goud kunnen halen en daarna nog bij ons afscheid komen nemen in Studio Peking.”

Studio Peking | NPO 1 | NOS | 21.30 uur

Meer over