WK Wielrennen

Dumoulin tegen de klok

In de Oostenrijkse Alpen jaagt Tom Dumoulin op zijn tweede wereldtitel tijdrijden. Makkelijk wordt het niet; de concurrentie is moordend.

Zijn machtsvertoon een jaar geleden was indrukwekkend. Op het parkoers rond de Noorse stad Bergen greep Tom Dumoulin met bijna een minuut voorsprong de wereldtitel, als eerste Nederlander ooit. Twaalf maanden later is hij topfavoriet voor een nieuwe regenboogtrui.

Dumoulin heeft zich ontwikkeld van tijdrijder pur sang tot ronderenner. Hij won in 2017 de Giro d'Italia, werd dit jaar tweede en wil volgend jaar met het geel in Parijs aankomen. Dat betekent gelukkig niet dat hij het tijdrijden is verleerd. In het slotweekend van de Tour de France boekte hij nog een schitterende tijdritzege. Interessant: dat parkoers leek veel op de route die de tijdrijders op het WK afleggen op weg naar Innsbruck.

Stevige beklimmingen in Tirol

Het traject in Tirol is 54 kilometer lang met onderweg twee stevige beklimmingen. Op het lijf geschreven van Dumoulin dus, ook vorig jaar was het parkoers selectief. De Limburger heeft baat bij een zware wedstrijd, en die krijgt hij. De grote vraag is hoe het zit met zijn vorm. Na zijn tweede plaats in het eindklassement van de Tour reed de Limburger alleen de Ronde van Duitsland als officiële wedstrijd.

Rohan Dennis

Dumoulin kan de wereldtitel niet zomaar even ophalen, een aantal renners kan het hem nog knap lastig maken. Let vooral op Rohan Dennis, een Australische hardrijder die dit seizoen menig tijdrit won én Dumoulin versloeg in Italië. Ook Primoz Roglic is een gevaarlijke klant. De Sloveense nummer vijf van de voorbije Tour veroverde vorig jaar zilver. En natuurlijk is ook Chris Froome specialist in het heuvelachtige werk. Kortom, wil Dumoulin zijn wereldtitel prolongeren, dan moet hij flink aan de bak.

Studio sport, woensdag - NPO 2 • 14.10 uur

Meer over:

Reageren