EK Hockey

Ellen Hoog: 'De Nederlandse vrouwen zijn topfavoriet'

17 augustus 2019 12:29 | sport | Door Irma Tomas

© ANP

Tijdens het EK hockey 2019 verdedigen zowel de Nederlandse vrouwen als mannen hun titel. De vrouwen kunnen zelfs voor de tiende keer Europees kampioen worden. Oud-hockey-international Ellen Hoog is analist bij de NOS.

Onze hockeyvrouwen zijn regerend Europees en wereldkampioen. Is dit EK voor hen een bekeken zaak?
“Dat is het natuurlijk nooit. Binnen Europa torenen ze overal bovenuit en zijn ze dus topfavoriet. Maar de vraag is hoe ze met die favorietenrol omgaan. Bovendien hebben ze een zwaar jaar achter de rug met een druk schema. Ze trainen het hele jaar door. Deels bij Oranje en deels bij hun eigen clubs. De Nederlandse clubcompetitie is de beste ter wereld. Die gaat ook gewoon door en de topclubs eisen natuurlijk volledige inzet van hun speelsters.”

Wie is de grootste concurrent?
“Duitsland. Dat heeft het goed gedaan in de Pro League, een toernooi voor de beste landen wereldwijd. Voorheen was Engeland altijd de grootste concurrent, maar dat is na de winst van de Olympische Spelen in 2016 weggezakt. Veel belangrijke speelsters zijn toen gestopt en dat hebben ze niet goed kunnen aanvullen. Bij ons hebben toen ook veel speelsters afscheid genomen, waaronder ikzelf. Maar Oranje heeft dat goed opgevangen.”

Wie is nu de uitblinker?
“Eva de Goede. Zij is niet voor niets verkozen tot beste hockeyster ter wereld. Ze kan werkelijk alles: verdedigen, aanvallen, en ze is tactisch en technisch heel sterk. Frédérique Matla is de laatste tijd ook goed in vorm. Ze is nog een redelijk jonge, onervaren speelster, maar ontzettend gevaarlijk binnen de cirkel.”

Hoe staan onze hockeymannen ervoor?
“Die hebben duidelijk meer concurrentie dan de vrouwen. Zo doet België het ontzettend goed, dat is de regerend wereldkampioen. België heeft als gastland van dit toernooi bovendien het thuisvoordeel. Duitsland, Engeland en Spanje maken ook kans. Bij de mannen is het een stuk spannender dan bij de vrouwen.”

Je stopte zelf in 2016 als international. Kriebelt het nog weleens?
“Helemaal niet. Ik heb 12,5 jaar in het Nederlands elftal gespeeld en daar heb ik veel mooie herinneringen aan. Maar voor mij was het echt klaar. Ik verheugde me op het leven na de topsport. Ik ben vier maanden geleden bevallen van mijn dochter. Wanneer het normale ritme thuis weer een beetje op orde is, wil ik weer meer sporten. Ik ga bijvoorbeeld bij het veteranenteam van hockeyclub Amsterdam spelen, met oud-hoofdklassespeelsters. Wekelijks een training en een wedstrijd.”

Je hebt kookboeken gemaakt, tv-programma’s gepresenteerd, clinics gegeven… Ga je daarmee door?
“Het ontdekken van het moederschap is een mooie, geweldige tijd. Daarnaast ontstaan op werkgebied weer allerlei leuke plannen in de hoek van voeding en sport. Ik kan er alleen nog niets concreets over vertellen. Wel is zeker dat ik met Naomi van As en Kim Lammers weer een hockeykamp ga organiseren. Daar verheug ik me op.”

EK Vrouwen, NPO 1 + NPO 3 
Nederland - België | Zaterdag | 20.30
Spanje - Nederland | Maandag | 18.00
Nederland - Rusland | Woensdag | 18.00

EK Mannen, NPO 1 + NPO 3 
Nederland - Ierland | Zaterdag | 15.45

Meer over