Erben Wennemars over de Olympische Winterspelen

10 Februari 2018 13:21 | sport | Door Televizier

Erben Wennemars heeft van de NOS een belangrijke rol toebedeeld gekregen deze Winterspelen. Hij analyseert de schaatswedstrijden en is sidekick van Henry Schut in Studio Sportwinter. Wat verwacht hij van de Nederlandse sporters?

Tekst: Bram de Graaf.

Wat ga je doen in Pyeongchang?
“Bij Dione de Graaff in Pyeongchang live analyseer ik langs de schaatsbaan de wedstrijden van de mannen. Ik ben daarnaast vaste sidekick in het avondprogramma Studio sportwinter met Henry Schut. En ook geef ik commentaar op NPO Radio 1 bij alle schaatswedstrijden. Ik heb er veel zin in. Alle ingrediënten zijn aanwezig om deze Spelen onvergetelijk te laten zijn.”

Waar verheug je je het meest op?
“De 10 kilometer bij de heren! Sven Kramer heeft die afstand nog nooit gewonnen op de Spelen. In 2010 maakt hij in Vancouver een foute wissel en verloor zo het goud. In Sotsji in 2014 zegevierde Jorrit Bergsma. Maar nu kan het gebeuren. Al is het niet zo dat Sven die prijs even komt ophalen, het wordt een echte wedstrijd. Ook de Canadees Ted-Jan Bloemen is kanshebber; hij reed in december nog een wereldrecord op de 5000 meter. Leuk dat hij erbij is: waarom presteert die jongen wel in Canada en niet in Nederland? Blijkbaar gedijt hij niet in het harde systeem hier. Maar in Canada, waar iedereen lief en aardig is tegen elkaar, is hij opgebloeid. Dat zijn mooie verhalen.”

Wat maakt Kramer misschien wel de grootste schaatser dat we ooit hebben gehad?
“Hij is dé grootste. Dat komt door zijn fysiek en hardheid. Ik ken niemand die zó professioneel is als hij; zo gefocust, zo bezig met zijn lichaam en materiaal. Ook middelmatige schaatsers kunnen een keer een olympische medaille winnen, maar Sven doet het al tien jaar. Terwijl er altijd spanning op hem staat, want van hem wordt altijd verwacht: dat doet hij wel even. En dan doet hij het ook; ook nu op de tien kilometer verwacht ik dat. Dan ben je een echte kampioen.”

Op wie moeten we verder letten?
“De 500 meter bij de mannen wordt leuk. Olympisch kampioen Michel Mulder gaat niet, maar zijn eeneiige tweelingbroer Ronald maakt nu kans. Hoe mooi zou het zijn als hij straks die titel opeist? En Ireen Wüst. Ze heeft geen goede voorbereiding gehad, maar toch is ze straks medaillekandidaat. Ze is een killer en haar volwassenheid komt goed van pas. Voor de vierde keer op rij kan ze een medaille op de Spelen pakken, harstikke mooi. Ik verwacht ook veel van Kjeld Nuis. Hij is wereldkampioen op de 1000 en 1500 meter, maar heeft nog nooit deelgenomen aan de Spelen. Hij moet het duel aan met Koen Verweij. Maar hoe goed zijn de Russen op die afstanden?”

In Sotsji won Nederland 24 schaatsmedailles. Kunnen we daar overheen?
“Dat gebeurt niet. De concurrentie heeft geleerd van Sotsji, er zal meer strijd zijn. De Amerikanen en Japanners zijn op oorlogssterkte, de Noren komen er weer aan. Het wordt hartstikke spannend. En leuk!”

Het valt op dat je vaak goed zit met je voorspellingen. Hoe doe je dat?
“Ik weet gewoon héél veel van schaatsen.”

Olympische Winterspelen, 9 t/m 25 februari 2018, Pyeongchang Zuid-Korea

Meer over