Schaatsbubbel

Erben Wennemars: 'Roest moet het nu laten zien'

11 februari 2021 11:00 | sport | Door Irma Tomas

© ANP
De internationale schaatswereld verblijft inmiddels al vijf weken in schaatsbubbel Heerenveen en sluit het seizoen af met de WK afstanden. Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars blikt vooruit.

Programma en deelnemers WK Afstanden in Heerenveen

Tekst: Roy Timmerman

Hoe beleef je deze weken in Thialf?
“Het is geweldig dat deze bubbel is georganiseerd, we moeten vooral blij zijn dat er geschaatst wordt. Voor mij is het wel anders, afstandelijker. Normaal klets ik langs de baan met de schaatsers, nu blijf ik op afstand en bel of app ik met ze. Zolang de schaatsers op het ijs staan vind ik het mooi, de sport is prachtig, maar aan het einde van de dag heb ik genoeg van dat lege stadion. Voor de magie van Thialf heb je publiek nodig.”

De schaatsers sluiten het seizoen af met de WK afstanden, waar kijk je het meest naar uit?
“Naar de lange afstanden. Op de 5 en 10 kilometer bij de mannen ligt het niveau erg hoog. De 5 kilometer op deze eerste dag draait voor mij om het duel tussen Sven Kramer en Patrick Roest (foto). De hegemonie van Kramer lijkt voorbij, maar dit is zijn beste afstand. Roest is inmiddels verreweg de beste allrounder, hij heeft alleen nog geen individuele wereldtitel. Hij rijdt fantastisch, maar moet het nu laten zien. En let op de Zweed Nils van der Poel! Hij reed ongelooflijk snel op het EK allround. Hij is vooral zondag gevaarlijk op de 10 kilometer.”

En wat verwacht je van de Nederlandse vrouwen?
“Ze beginnen met de 3000 meter, waarop ik hoge verwachtingen heb van Irene Schouten. Ze rijdt fantastisch op deze afstand. Weet je wat het leuke is? Het is niet meer vanzelfsprekend dat Martina Sáblíková de lange afstanden wint, internationaal liggen de niveaus dicht bij elkaar. Dat geldt ook voor de sprinters. We hebben met Femke Kok en Jutta Leerdam weer twee favorieten, Nederland doet sinds lange tijd weer op alle afstanden mee om de medailles.”

Sport: Schaatsen | NPO 1 | NOS | 14.40 uur

Meer over