Voetbal

Frank Evenblij: 'Humor speelt een belangrijke rol in Quiz met Ballen'

23 juli 2020 16:50 | sport | Door Irma Tomas

© Annemieke van der Togt

Toch nog een voetbalfinale deze zomer. Sinds vorige week presenteert Frank Evenblij Quiz met ballen, om de ergste leemte in deze voetballoze periode te verzachten.

Hoe doet een voetbalquiz het afgeblazen EK Voetbal vergeten?
“Het wordt een echte voetbalbeleving. Teams van drie kandidaten, zoals oud-voetballers en cabaretiers, spelen voor een land tegen elkaar in poules en de beste gaan naar de finaleronde. Ze krijgen vragen over EK’s en WK’s, en met name over het Nederlands elftal – Kees Jansma staat ons bij als Oranjespecialist.

Er komen veel euforische momenten uit het verleden voorbij, maar ook opmerkelijke beelden uit interviews en reportages. Na afloop denk je: wat was het toch mooi! Ik maak het samen met Rob Urgert en Joep van Deudekom van De kwis, dus humor speelt een belangrijke rol. Pure feitenfetisjisten zullen er niet erg gelukkig van worden, vrees ik.”

Wat was het eerste grote voetbaltoernooi dat jij bewust volgde?
“Het EK van 1988 in Duitsland, ik was negen jaar. Nederland werd kampioen en heel het land vierde feest; dat Oranjegevoel, een symbool van de Nederlandse cultuur, was een fantastisch ervaring om mee te maken. Toen was ik verkocht.”

Waarom werd een Haags jochie fan van Willem II uit Tilburg?
“Ik begon in 1987 met het verzamelen van Paniniplaatjes. Mensen vroegen aan mij: ‘Voor wie ben jij? Ajax, Feyenoord?’ FC Den Haag was in die periode een club met twaalfhonderd supporters die alles sloopten wat ze tegenkwamen. Mijn neefje was voor Willem II en ik viel op die shirtjes; rood-wit-blauw.

Bij de club speelde John Feskens, bijgenaamd ‘De beitel’ vanwege zijn markante kop. Ik dacht: als ik dan toch moet kiezen. Ik heb nu al 27 jaar een clubkaart. Ze spelen volgend seizoen Europa League, want toen de competitie werd stilgelegd, stond Willem II keurig vijfde. Terecht of niet, dat was een waanzinnige prestatie en daar ben ik trots op.”

Wie is je grootste jeugdheld die je ooit mocht interviewen?
“John Feskens, haha. Nee, Sting. Ik ben mijn hele leven al groot fan van The Police. Ik heb zelfs als kind nog geprobeerd mee te doen met de Mini-playbackshow als The Police.”

Hoe heb jij de afgelopen sportloze maanden ervaren?
“Met Erik Dijkstra had ik voor ons radioprogramma Bureau sport vrijwel dagelijks contact met sporters als Tom Dumoulin en Dafne Schippers, maar ik snak naar livewedstrijden. Het is een groot cadeau dat al die wielerrondes straks in honderd dagen gereden gaan worden. Die voetbalwedstrijden nu zonder publiek vind ik niets: dat is een concert van The Police voor een lege zaal. Dan zie je maar weer dat sport, en zeker voetbal, theater is en pas goed gedijt als mensen ervan kunnen genieten of zich eraan kunnen ergeren.”  

Hoe heb jij het gemis gecompenseerd?
“Ik had opeens tijd over dus ben iedere dag gaan wandelen. Dat beviel. Of de kijker een strakke, afgetrainde Frank Evenblij ziet in de quiz? Je moet niet overdrijven.”

Quiz met ballen | donderdag |  NPO 1 | 21.25 uur

Meer over