53ste editie

Genieten van de Amstel Gold Race

Op de Markt in Maastricht vertrekken 175 renners voor de 53e editie van de Amstel Gold Race. Een profiel van de enige Nederlandse wielerklassieker.

“Dit is een van mijn lievelingskoersen, ik rijd hier zeer graag”, zei Philippe Gilbert vorig jaar na de finish in Vilt. Begrijpelijk voor iemand die net voor de vierde keer de Amstel Gold Race had gewonnen. De Belg is specialist in het Limburgse werk: explosief op de korte klimmetjes en snel genoeg om het af te maken in de sprint. Het steile klimwerk en het vele draaien en keren op de extreem smalle wegen geven de koers z’n smoel. De toprenners winnen hier graag.

Historie

In het verleden stonden legendes zoals Bernard Hinault en Eddy Merckx op het podium. Toch is de Gold Race niet zo’n wielermonument als Parijs-Roubaix of Luik-Bastenaken-Luik, koersen die stammen uit de negentiende eeuw. Historie is nu eenmaal niet te koop. Wel probeert de organisatie elk jaar de wedstrijd nóg aantrekkelijker te maken. Het parkoers ging meermaals op de schop. In 2017 verdween de Cauberg uit de slotkilometers, om te voorkomen dat favorieten 260 kilometer lang hun benen stilhouden en in een massasprint de laatste helling opstormen. Wielerfans zien nu eenmaal liever een koers met vroege aanvallen. Dit jaar telt de slotronde ook smallere wegen, opnieuw om aanvallers meer kans te geven.

Favorieten

Vanzelfsprekend zijn alle ogen gericht zijn op Gilbert, die met een vijfde zege het record van Jan Raas zou evenaren. Alejandro Valverde en Michal Kwiatkowski zijn belangrijke uitdagers. En de Nederlanders? Bauke Mollema heeft met meerdere top 10-noteringen bewezen dat de koers hem goed ligt. Ook Robert Gesink kan prima uit de voeten in het Limburgse land. Maar kijk voor echte Nederlandse favorieten naar de vrouwenwedstrijd, die de NOS voorafgaand aan de mannenkoers uitzendt. Olympisch kampioene Anna van der Breggen is daar titelverdediger.

Amstel Gold Race,  zondag - NPO 1 • 13.10 uur

Meer over:

Reageren