Sportlab Sedoc

Gregory Sedoc laat Dafne Schippers harder lopen

28 mei 2021 11:54 | sport | Door Irma Tomas

© Ruud Baan

Vijf jaar na haar zilveren plak in Rio de Janeiro jaagt Dafne Schippers op nieuw olympisch succes. Hoe is het met de snelste Europese vrouw over 200 meter? Gregory Sedoc zoekt het uit. 

Haar erelijst telt twee wereldtitels en een fraaie tweede plek in de olympische 200 meterfinale, maar het zijn wapenfeiten van jaren geleden. Hoe staat Dafne Schippers er nu voor? Gregory Sedoc volgt haar op weg naar de Olympische Spelen in Tokio en schakelt de wetenschap in om haar nóg sneller te laten lopen.

Blessures

Een welkom steuntje in de rug voor de sprintster die de afgelopen twee jaar nauwelijks wedstrijden liep. Geplaagd door blessures en de pandemie bleef er weinig anders over dan trainen op Papendal. Begin mei liep de 28-jarige atlete eindelijk weer in competitie. Op de WK estafette leidde ze de Nederlandse ploeg naar brons, maar belangrijker was het om een race in de benen te hebben. “Ik ben een typische toernooiloper”, zei ze tegen de NOS. “Heb ik geen wedstrijd om op te focussen, dan wordt het lastig voor mij.”

Olympische Spelen

Maar goed dus dat het grootste sporttoernooi ter wereld eraan komt. Op maandag 30 juli start Schippers in de heats van de 100 meter. Het gevoel is goed, dat staat vast. Ze is terug bij Bart Bennema, die haar naar haar grootste successen coachte. “We werken nu hard aan mijn natuurlijke pas. Die had ik vroeger altijd, we moeten die er weer in zien te krijgen. Dan loop ik straks in Tokio mijn beste tijden.”

Dafne moet harder

Precies het doel dat Gregory Sedoc deze week voor ogen heeft in Sportlab Sedoc. “We hebben werkelijk alles onderzocht wat Dafne straks nog harder kan laten lopen.” Bijvoorbeeld haar paslengte; moet die langer of juist korter? Verder is het maar de vraag of zo’n ijsbad na de training wel verstandig is. Ten slotte kan Gregory het niet laten om Schippers’ fabuleuze Europees record op de 200 meter van 21,63 seconden aan te vallen.

Sportlab Sedoc | vrijdag | NPO 2 | 22.15 uur

Meer over