Wie, wat, waar en hoe?

Handleiding WK Voetbal Vrouwen

7 juni 2019 11:05 | sport | Door Jacob-Jan van de Groep

© ANP
Het Nederlandse vrouwenelftal is titelkandidaat op het WK voetbal in Frankrijk. Zien of de equipe van Sarina Wiegman een gooi kan doen naar de wereldtitel? Draai vast warm met deze handleiding.

Hoe kan ik het WK op de voet volgen?

De NOS brengt alle 52 wedstrijden bij de mensen thuis via NOS.nl en in de NOS-app. Daarvan zijn er bovendien 31 te zien op tv: alle duels van het Nederlands elftal, de wedstrijden die om 21.00 uur aanvangen en alle wedstrijden vanaf de knock-outfase. Verder doet NPO Radio 1 live verslag van de Oranjeduels. Van de overige wedstrijden zijn flitsen te horen in de lopende programmering.

Wordt er ook nog gepraat over voetbal?
Jazeker. Rondom de wedstrijden van 21.00 uur brengt NOS het programma Studio France. In deze avondvullende uitzending neemt Sjoerd van Ramshorst het nieuws van de dag door, zijn er samenvattingen van eerdere wedstrijden en vooruitblikken op de avondwedstrijd. Sjoerd krijgt elke avond gezelschap van Suse van Kleef, NOS-correspondent in Groot-Brittannië en ooit jeugdinternational van Oranje. Ze speelde samen met Daphne Koster en Anouk Hoogendijk, ook lid van het analistenteam. Verder schuiven oud-international Pierre van Hooijdonk en voormalig Oranje-aanvoerder Mandy van den Berg aan voor duiding en analyse.

Wie is titelverdediger en waar speelt Nederland haar wedstrijden?
Het eindtoernooi in Frankrijk is het achtste wereldkampioenschap uit de geschiedenis. Aan het toernooi doen 24 landen mee. De Verenigde Staten is titelverdediger, nadat ze in 2015 wereldkampioen werden in Canada. De VS wist zelfs bij alle zeven WK’s eremetaal te pakken met drie keer goud, een keer zilver en drie keer brons. Voor de Europese landen staat er naast de wereldtitel nog een extra prijs op het spel. De drie beste Europese landen kunnen zich middels dit toernooi namelijk kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Oranje werkt de groepswedstrijden vooral in Noord-Frankrijk af met Le Havre, Valenciennes en Reims. De halve finales en de finale worden in Lyon gespeeld.

Wanneer speelt Oranje?
De Oranjeleeuwinnen beginnen het toernooi op dinsdag 11 juni tegen Nieuw-Zeeland. Voor sommigen betekent dat wellicht tv-kijken op de werkvloer, want het duel begint al om 15.00 uur. Kameroen is de tweede tegenstander (zaterdag 15 juni om 18.00 uur) en het laatste groepsduel is op donderdag 20 juni tegen Canada. Eindigt Nederland bij de beste twee in de poule, dan plaatst het zich sowieso voor de volgende ronde.

Ik ben niet zo bekend met Oranje. Wie zijn de sterspeelsters?
Bij de Oranjevrouwen zijn alle ogen gericht op Lieke Martens. De buitenspeler staat onder contract bij FC Barcelona, net als landgenote Stefanie van der Gragt. In Engeland is Vivianne Miedema een grote dame. Zij werd vlak voor het WK door haar collega’s tot Voetbalster van het jaar verkozen. Samen met mede-internationals Daniëlle van de Donk, Dominique Bloodworth en Sari van Veenendaal won Miedema met Arsenal de landstitel. Shanice van der Sanden won vorig jaar met Olympique Lyon de Champions League. Ook Jackie Groenen (1. FFC Frankfurt), Sherida Spitse (Vålerenga) en Kika van Es (Ajax) weten de ogen op zich gericht.

Maken de Oranjevrouwen kans op de wereldtitel?
Volgens Vera Pauw, voormalig bondscoach van de Oranjevrouwen, is Nederland een van de kandidaten voor de wereldtitel. “Nadat Nederland het EK van 2017 won, zullen de verwachtingen hooggespannen zijn. Als Nederland het normale niveau haalt, horen ze bij de top van de wereld. Maar de concurrentie is wereldwijd een stuk heviger dan Europees. Frankrijk kent nu het thuisvoordeel, Duitsland is altijd goed op een eindtoernooi, Engeland heeft een hele sterke voorhoede en natuurlijk de Verenigde Staten. Zij hebben in twee jaar tijd maar één keer verloren en de bank is net zo sterk als het A-team. Ik ben benieuwd hoe bondscoach Jill Ellis dat gaat managen. Het kan ook zomaar zijn dat ze elkaar wegconcurreren.”

Ik kijk normaal gesproken naar mannenvoetbal. Moet ik dan wel naar dit WK kijken?
“Natuurlijk”, zegt Pierre van Hooijdonk. De voormalig aanvaller analyseert tijdens het WK de wedstrijden voor de NOS, maar verliest daarbij de realiteit niet uit het oog. “Het niveau ligt lager dan bij het mannenvoetbal, maar dat is bij elke sport zo. De verhoudingen liggen op het tennisveld toch ook heel anders? Sommige speelsters leven pas sinds kort een profbestaan dus ze hebben nog een inhaalslag te maken. Daar is het vrouwenvoetbal wereldwijd mee bezig en ik ben benieuwd hoe het er nu voor staat. Ik leg de lat op een niveau waarvan ik denk dat het tot de mogelijkheden behoort. Dan kun je er gerust naar kijken.”

NOS FIFA WK voetbal vrouwen | vrijdag | NPO 3 | NOS | 20.45

Claudia de Breij maakte een lied voor de Nederlandse dames voor de nodige motivatie. 

Meer over