Messi ook

Henry Schut is klaar voor het WK Voetbal

14 juni 2018 11:07 | sport | Door Irma Tomas

© ANP

Een WK voetbal zonder Oranje, het blijft balen. Ook voor Studio Rusland-presentator Henry Schut: ‘Maar daarna is het vooral een kwestie van de knop omzetten en een leuk programma maken.’

Is de setting weer huiskamer, bank en samen met gasten de wedstrijd kijken en erover praten?
“Het is qua aankleding een moderne variant. Het nieuwe decor van Studio Sport wordt tijdens het WK in gebruik genomen en de huiskamer moet daarbij passen. Er komt een bank en een groot scherm, maar het wordt allemaal moderner.”

Gaan we huiskamerteckel en kijkerslieveling Messi weer zien?
“Ik weet nog niet op welke manier hij gaat terugkomen in het programma. Maar wat mij betreft wordt hij zeker niet genegeerd. Er was de vorige keren zelfs een bepaald publiek dat vooral voor de hond keek.”

Wat dacht je, toen duidelijk was dat Nederland het WK niet ging halen?
“In de eerste plaats was ik als sportfan erg teleurgesteld. En meteen daarna realiseerde ik me dat mijn werk daardoor voor een deel ook minder leuk zou worden. Dat is echt balen. Als de loting dan komt en al die landen in een koker zitten en wij niet, dan baal je nog een keer. En straks als het begint baal ik vast ook weer even. Maar daarna is het vooral een kwestie van de knop omzetten en een leuk programma maken.”

Waar ligt de focus in Studio Rusland nu Nederland buitenspel staat?
“We gaan sowieso aandacht besteden aan spelers uit de eredivisie en aan grote supersterren. Gaandeweg het toernooi krijg je ook altijd teams waar je op kunt inzoomen, zoals in 2016 Wales, dat onverwacht de halve finale haalde of IJsland met de haka. Stel dat Marokko verrast in de groepsfase, dan zou het Marokko kunnen zijn. Ook omdat daar veel Nederlands-Marokkaanse jongens in spelen. En ik verwacht wel wat spektakel rond de videoscheidsrechter en de doellijntechnologie die voor het eerst op een WK worden ingevoerd.”

Sinds 2010 werken jij en Hugo Borst samen. In EK- en WK-programma’s en op de radio in Langs de lijn. Veranderde er iets tussen jullie in die jaren?
“Zeker. De eerste keer dat ik met Hugo een bespreking had was ik serieus een beetje bang voor hem. Ik was onervaren en moest nog helemaal uitvinden hoe ik op de buis zou overkomen. En Hugo was het enfant terrible van Studio Voetbal. Ik weet nog dat ik dacht: wat gaat dít worden… Inmiddels weten we zo goed wat we aan elkaar hebben.”

Deze week ligt je boek in de winkel: 'Topfit, ook als je denkt geen tijd te hebben'. Het lukte jou zelfs om je gespierde torso op de cover van sportglossy Men’s Health te showen. Staan er adviezen in?
“Ik neem de lezer mee in hoe het mij is gelukt en het is de bedoeling dat het boek handvatten levert voor lezers om er ook mee aan de slag te gaan.”

Studio Rusland, vanaf donderdag 14 juni - NPO 1 • 19.15

Meer over