Henry Schut over de Winterspelen

5 Februari 2018 14:00 | sport | Door Televizier

© NOS

Henry Schut is al in Pyeongchang om de sfeer voor de Olympische Spelen te proeven. 'Zo mooi om mee te maken'.

Het is aftellen geblazen. Over vier dagen gaan in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang de 23e Olympische Winterspelen van start. Henry Schut blikt in dit Olympisch journaal alvast vooruit. “Dit doen we op maandag, dinsdag en woensdag meteen na het Achtuurjournaal. Deze uitzendingen zijn eigenlijk een soort lekkermakertjes”, zegt de presentator. “We laten bijvoorbeeld zien waar alle venues zijn. Dus ik wil weten waar de snowboarders hun ding doen en hoe de skeletonbaan eruitziet. We gaan ook trainingen bekijken en laten zien hoe ver we zijn met de opbouw van de studio.”

Vierde Olympische Spelen

Voor Henry Schut zijn het alweer de vierde Olympische Spelen die hij ter plekke meemaakt. “Ik denk dat de Olympische Spelen het mooiste zijn wat je kunt meemaken als sportjournalist.” Henry roemt vooral de charme ervan. “Qua grootte van evenement is een EK of WK voetbal hetzelfde. Maar de uitzending is een hele andere belevenis. Op zo’n EK of WK voetbal mag je de hoofdrolspelers misschien drie vragen stellen na een wedstrijd. Nu heb je ze gewoon dezelfde avond nog bij je op de bank.”

Niet live

Studio sportwinter is dit keer niet live, wat alles te maken heeft met het tijdsverschil. Het is in Pyeonchang acht uur later dan in Nederland. Dat betekent dat het daar op het tijdstip van deze uitzending diep in de nacht is. Geen sporter schuift dan nog aan in een talkshow. Voor Henry Schut is het wel even wennen. “Dat gevoel van livetelevisie maken is onovertroffen. Dat kun je niet benaderen met een opgenomen programma. We hebben ook tegen elkaar gezegd: ‘Het is laat op de avond als we het opnemen. We doen gewoon alsof het live is.’ Ik hoop dat de kijker dus geen verschil gaat zien.”

Olympisch journaal, maandag - 20.25 • NPO 1

Meer over