Gaat Froome weer winnen?

Herman van der Zandt over De Tour de France 2018

De Tour de France betekent voor Herman van der Zandt drie weken keihard werken. Overdag de live-uitzending, ’s avond neemt hij met gasten de dag door in De avondetappe.

Hoe ziet je werkdag eruit tijdens de Tour de France?
„Die begint ’s ochtends als we rond half negen het hotel verlaten. Eerst gaan we naar de start en van daaruit meteen door naar de finish. Vervolgens naar de rennershotels waar ik in De avondetappe praat met de hoofdpersonen van de dag. Uiteindelijk komen we zo tussen twaalf en één uur ’s nachts aan in ons hotel. Dan gooien we daar onze koffers neer, misschien nog even wat drinken en dan lekker snurken, want de volgende dag begint het weer opnieuw.”

Gelukkig is er ook af en toe een rustdag…
„Dat zijn juist de drukste dagen. Dan is er geen koers, maar we hebben wel een uitzending van De avondetappe. Die moeten we dus vullen met terug- en vooruitblikken. Bovendien houden ploegen dan vaak open huis voor journalisten. Rust heb ik eigenlijk niet tijdens de Tour de France. Hooguit als ik ’s avonds de deur van mijn hotelkamer achter me dichttrek.”

Je bent al in Frankrijk geweest. Wat heb je daar gedaan?
„We hebben daar alvast wat reportages opgenomen. In De avondetappe zit iedere dag een voorbeschouwing op de etappe van de dag erna. Dat is bijvoorbeeld een verhaal over een finishplaats, een persoon die er in het verleden een rol heeft gespeeld of over een berg die de renners onderweg tegenkomen.”

Wat verwacht je deze Tour van de Nederlandse wielrenners?
„Er gaat een enorm sterke Nederlandse afvaardiging heen, dus ik ben wel heel erg benieuwd. Wat gaat Tom Dumoulin doen? Hij heeft net de Giro achter de rug, waarin hij tweede is geworden. Iedereen verwacht iets van hem. Dan heb je nog Dylan Groenewegen, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema. Het zou wel weer eens een mooi jaar kunnen worden. Ik hoop dat er iemand bovenin het algemeen klassement kan meedraaien.”

En is Chris Froome weer de gedoodverfde favoriet?
„Als kanshebber voor de eindoverwinning zou ik hem zeker opschrijven. Zijn deelname is omstreden. Ik ben benieuwd hoe de Fransen daarmee omspringen. De Italianen waren in de Giro volgens mij vol lof over Froome, maar de Fransen zijn wat kritischer. Zij kunnen ook wat venijniger uit de hoek komen. Ik ben benieuwd hoe het publiek reageert als hij een berg op gaat. En of hij zich daar wat van aantrekt. Het is natuurlijk een hele goede renner, maar er hangt wat geheimzinnigs om hem heen en dat staat heel veel mensen niet aan.”

Is er nog een etappe waar je je speciaal op verheugt?
„Dat zijn er twee. Allereerst de rit naar Roubaix. Ik heb laatst op een stuk kasseienstrook mijn wiel kapotgereden, dus ik zou iedereen willen aanraden het asfaltstrookje aan de zijkant te nemen. En ik verheug me op de rit naar Alpe d’Huez. Een Nederlandse berg? Nee, dat is onzin. Nou ja, misschien dit jaar weer.”

De avondetappe, Dagelijks - NPO 1 • 22.10 uur

Meer over:

Reageren