Roland Garros

'Het is heel bijzonder wat Kiki Bertens presteert'

26 mei 2019 11:00 | sport | Door Irma Tomas

© ANP

Kiki Bertens is een van de kanshebbers voor de titel op Roland Garros. Commentator Kristie Boogert, die in 1994 de mixed dubbeltitel in Parijs won: ‘Het is heel bijzonder wat Kiki presteert.’

Tekst: Roy Timmerman

Kan Kiki Bertens Roland Garros winnen?
“Iedereen verwacht veel van haar, ik ook. Ze is in vorm, ze won vorige week nog het prestigieuze toernooi van Madrid. Ze hoort bij de acht beste speelsters ter wereld en komt daardoor de toppers pas laat in het toernooi tegen. Kiki heeft laten zien dat ze tegenwoordig goed onder druk kan presteren, dat was vroeger weleens anders. Maar vergeet niet: ze is een mens, geen robot. Het moet ook een beetje meezitten. De top in het vrouwentennis ligt dicht bij elkaar, ze kan ook zomaar de kwartfinales niet halen. Dan heeft ze misschien voor de buitenwereld gefaald, maar dat is onzin. Haar prestaties zijn niet vanzelfsprekend. Het is heel bijzonder wat ze doet, dat moeten we koesteren.”

Wat maakt haar zo goed?
“Ze heeft een sterke eerste service die ze met haar forehand goed opvolgt. Ze kan zware, rake klappen uitdelen. Haar backhand kan ze doorslaan of korte slice spelen, met die afwisseling hebben de tegenstanders het moeilijk. Ze is fysiek veel sterker dan twee jaar terug, ze beweegt en herstelt beter en dat zorgt ervoor dat ze ook mentaal gegroeid is. En met haar coach Raemon Sluiter heeft ze een goede balans gevonden. Hij is een grappenmaker, maar kan ook heel serieus zijn en eist veel van haar.”

En de mannen? Gaat Rafael Nadal zijn twaalfde titel winnen?
“Nou, zijn gravelseizoen loopt nog niet zoals hij hoopte. Nadal verloor al een paar keer, zijn onaantastbaarheid heeft een tikkie gekregen. Maar hij is nog altijd torenhoog favoriet. Roger Federer wordt interessant, ik had niet verwacht dat hij zou meedoen. Hij speelt voor het eerst in drie jaar weer op gravel. Het zou inderdaad kunnen dat dit de laatste keer is, dat hij afscheid neemt van Roland Garros.”

Roland Garros | dagelijks | Eurosport | 11.00

Meer over