Het WK gaat eindelijk beginnen

12 juni 2014 09:30 | sport | Door Televizier

Vanavond begint het WK echt: Brazilië trapt af tegen Kroatië. Maar eerst start de NOS met het dagelijkse voetbalpraatprogramma Studio Brasil.

Studio Brasil is een avondvullend programma met een huiselijke sfeer. De wedstrijden van de dag staan centraal, maar op primetime ontvangen gastheren Henry Schut en Hugo Borst analisten, voetbalkenners en andere  gasten op de rode bank van hun huiskamerstudio. 

”Jan Smit, Bert Visscher en de schaatsbroers Mulder komen langs. We kijken samen met hen en de kijker naar voetbal”, schetst Henry de sfeer. Nieuws, analyse en gezelligheid dus. Hugo vult aan: ”Er is een koelkast, een boekenkast en we hebben zelfs een huisdier: teckel Messi. Zo heet hij echt, dat hebben we niet bedacht. Maar welk programma kan nou zeggen dat Messi elke avond in de studio is?” Voor de vroege en late uitzendingen nemen onder anderen Dione de Graaff en Jeroen Stomphorst de presentatie voor hun rekening.

Maatschappelijk

Onderdelen in Studio Brasil die we nog kennen uit Studio sportzomer zijn de WK top-5, het schakelen met Tom Egbers in Brazilië en reportages vanaf het trainingsveld door Bert Maalderink. Schut: ‘’En we sluiten onze ogen niet voor de maatschappelijke problemen in Brazilië. Daarom maakte Joep Schreuder verschillende reportages in het land.” 

Openingswedstrijd

Maar zonder voetbal valt er weinig te praten. Om 21.50 uur schakelt Studio Brasil over naar São Paulo voor de openingswedstrijd. Het WK begint sinds 2006 met een wedstrijd van het gastland. In dit geval levert dat een confrontatie op tussen de ‘Goddelijke Kanaries’ van Brazilië en de ‘Vurigen’ van Kroatië. Voor minder dan de titel doen de Brazilianen het niet. Aan de loting zal het in elk geval niet liggen. Naast Kroatië zitten ook Kameroen en Mexico in de poule bij het gastland en een plek in de achtste finales ligt op voorhand voor het grijpen. 

Nog niets gewonnen

Toch is het oppassen geblazen voor de Brazilianen, want openingswedstrijden van het WK hebben vaak verrassende uitslagen. Bijvoorbeeld in 2002, toen Senegal te sterk was voor wereldkampioen Frankrijk, of in 1990 toen titelfavoriet Argentinië ten onder ging tegen Kameroen. 

Hugo Borst verwacht in ieder geval dat Nederland de eerst wedstrijd wint. 

Meer over