Nederland - Oostenrijk

Hoe sterk is het elftal van Oostenrijk?

16 juni 2021 10:41 | sport | Door Irma Tomas

© ANP

Oranje speelt zijn tweede poulewedstrijd tegen Oostenrijk. Slechts één keer eerder troffen beide landen elkaar op een groot toernooi. ‘Je loopt niet zomaar over ze heen.’

Tekst: Bram de Graaf

Het was 14 juni 1978. Oranje speelde zijn eerste wedstrijd in de finaleronde van het WK voetbal in Argentinië tegen Oostenrijk. Met veel moeite en geluk was het team van bondscoach Ernst Happel de voorronde doorgekomen. Er was alleen gewonnen van voetbaldwerg Iran, tegen Peru werd het 0-0 en van Schotland werd met 3-2 verloren. Op doelsaldo mocht Oranje door naar de finaleronde.

Verjongt

Na aandringen van zijn assistent Jan Zwartkruis had Happel het team verjongd, met spelers als Piet Wildschut en Ernie Brandts. Keeper Jan Jongbloed was vervangen door Piet Schrijvers. Het werkte. Oranje won met 5-1. Na een remise tegen West-Duitsland en winst tegen Italië bereikte het, net als in 1974, de finale. En verloor opnieuw van het gastland.

Oostenrijk is best goed

Iedereen hoopt 43 jaar later natuurlijk op een herhaling van dat scenario, maar dat zal lastig worden. Oostenrijk werd tweede in zijn poule tijdens de EK-kwalificatie, achter Polen. In totaal speelde de twee landen negentien keer tegen elkaar, waarvan Oranje er negen won, vier gelijk speelde en zes verloor. De laatste keer was vriendschappelijk in juni 2016, waarbij Oranje met 2-0 in Wenen zegevierde. Anders dan Oranje nam Oostenrijk dat jaar wel deel aan het EK voetbal in Frankrijk. Beide landen ontbraken vervolgens op het WK 2018 in Rusland.

Marko Arnautovic

Grote ster van de Oostenrijkers is Marko Arnautovic, die qua spel een beetje op de Zweedse topspeler Zlatan Ibrahimovic lijkt en ooit bij FC Twente speelde. Maar in de selectie zitten meer goede spelers. Bondscoach Frank de Boer waarschuwt daarom voor te veel optimisme: “Oostenrijk heeft een sterk team. Je loopt er niet zomaar overheen. De Oostenrijkers spelen bijna allemaal in de Duitse Bundesliga, waarvan we niet kunnen zeggen dat het een weggooiliga is.” 

Nederland-Oostenrijk | NOS | NPO 1 | Donderdag 17 juni 2021 | 21:00 uur

Meer over