Frankrijk - Nederland

Hoe werkt de Nations League?

9 september 2018 12:00 | sport | Door Irma Tomas

© ANP

Oranje speelt in Parijs de eerste interland van betekenis in dit nieuwe voetbalseizoen. Frankrijk is de tegenstander in de Nations League. Een uitleg over deze nieuwe competitie.

Wéér een voetbalzomer zonder Oranje. Het WK was leuk, maar door het ontbreken van Nederland toch minder sprankelend. Dat liever niet nog een keer. Maar dan moet er wel wat gaan veranderen op weg naar het EK van 2020.

Nations League

Het goede nieuws: Nederland krijgt een extra kans op kwalificatie voor dat toernooi, en wel via de Nations League, een nieuwigheid van de UEFA. Deze competitie is bedoeld om de vele nietszeggende oefeninterlands wat meer cachet te geven. Tegelijkertijd zijn er EK-tickets te verdienen.

Frankrijk - Nederland

Hoe werkt het? Alle 55 Europese voetballanden zijn ingedeeld in vier divisies. Nederland behoort tot divisie A, waarin ook de laatste twee wereldkampioenen zitten: Duitsland en Frankrijk. Dat belooft weinig goeds met het oog op de eindklassering, maar is dat erg? Niet per se.

Vier tickets

De Nations League – van september tot november dit jaar – is puur een extra route. Het al bekende kwalificatietoernooi blijft intact. Het begint alleen wat later, in het voorjaar van 2019. Twintig plaatsen zijn daar te vergeven. De overige vier tickets zijn te behalen via de Nations League, en alléén door ploegen die zich niet op de traditionele manier hebben geplaatst. Hen wacht in het voorjaar van 2020 een play-off.

Ronald Koeman

Kortom, ook al eindigen de manschappen van bondscoach Ronald Koeman niet bovenaan in de Nations League én verprutsen ze daarna ook het kwalificatietoernooi, dan nog is er een mogelijkheid tot plaatsing voor het EK. Dat wordt overigens in 2020 in twaalf steden kriskras door Europa gehouden. Zou Nederland er dan voor het eerst in zes jaar weer eens bij zijn? Een mooi resultaat in en tegen Frankrijk zou de ploeg alvast goed op weg helpen.

Frankrijk – Nederland, zondag - NPO 1 • 20.40 uur

Meer over