Interview

Jeroen Stekelenburg over werken met Louis van Gaal: 'We botsen weleens'

20 november 2022 10:00 | sport | Door Tijgerbloed Teksten

© Stefan Heijdendael

Irritaties, aanvaringen, maar ook tranen bij de bondscoach: de gesprekken tussen Louis van Gaal en Oranjewatcher Jeroen Stekelenburg zijn zeker nooit saai. Stekelenburg: 'Ik vind niet dat we een stroeve band hebben.'

Hoe is het om te werken met Louis van Gaal?

"Uitdagend, dat is wel het woord. Interessant. Louis van Gaal zet echt iedereen op scherp, zijn spelers, zijn staf, de kok van het elftal, iedereen is op zijn best als Van Gaal de baas is. Ja, we botsen weleens. Ik denk soms bij een persconferentie, dit had ook anders gekund, maar we zitten nu eenmaal niet hetzelfde in elkaar. Ik vind trouwens zeker niet dat we een stroeve band hebben. Ik vat het niet persoonlijk op, eigenlijk praat hij tijdens zo'n interview niet met mij, maar met alle Nederlanders die naar het WK kijken."

Hoe is het gesteld met de 'bereikbaarheid' en communicatieve vaardigheden van Oranje?

"Buiten de officiële persmomenten om is er vrijwel geen contact met spelers. Maar het is een goeie groep om te interviewen, ze zijn maatschappelijk geïnteresseerd, welbespraakt en ze vinden het niet vervelend om de media te woord te staan. Wat dat betreft is het een goeie generatie."

Je ligt zelf in zo'n periode ook onder een vergrootglas.

"Bij elk interview vindt de een me te kritisch, de ander stelt dat ik 'die verwende miljonairs' harder moet aanpakken. Ik ben niet het type dat er met gestrekt been in gaat, maar ik probeer op mijn manier wel de vragen te stellen die gesteld moeten worden. Zoveel kijkers, zoveel meningen. Ik had daar in het begin weleens moeite mee, maar ik lig er nu niet meer wakker van."

Naast de gewone verslagen maak je weer de YouTube-serie In het Spoor van Oranje.

"Als NOS hebben we de rechten van het Nederlands elftal ook voor internet, ik dacht, waarom doen we er niet meer mee? Zo kwam deze vlog tot stand. Het is niet per se nodig maar Chiel van Koldenhoven en ik maken het met veel plezier. We hangen niet de lolbroek uit, zijn niet cynisch, het is een grappig kijkje achter de schermen."

Je hebt een zoontje van een jaar, hoe voelt het om straks misschien wel vijf weken lang in Qatar te zitten?

"Ik ben het gewend maar ik ben nooit zó lang weggeweest. Nu hij ouder wordt, is dat alleen maar moeilijker, het is niet het deel waar ik het meest naar uitkijk. Dat is wel het asociale aspect van mijn baan."

Waar kijk je het meest naar uit?

"Ik ben, net als iedereen, benieuwd hoe ver het Nederland elftal komt. Het is een ploeg die, sinds Louis van Gaal bondscoach is, lastig te verslaan is. Als je niet verliest blijf je lang in het toernooi, niks zou me verbazen. Al gok ik op een eindoverwinning voor Argentinië."

Van zondag 20 november t/m 18 december 2022 is het WK Voetbal te volgen op NPO 1.

Meer over