Interview

Mark Tuitert heeft hoge verwachtingen van de WK Afstanden in Calgary: 'Kjeld Nuis is heel goed in vorm'

15 februari 2024 10:00 | sport | Door Jeroen Mascini

© ANP/Robin van Lonkhuijsen
Mark Tuitert is als NOS-analist bij de WK Afstanden in Calgary. De oud-kampioen heeft hoge verwachtingen van het vierdaagse toernooi. ‘De schaatswereld is hier al tijden mee bezig.’

Verwacht je in Calgary net zo’n Oranje-hegemonie als op de EK Afstanden in Heerenveen?

“Nee, er is absoluut meer concurrentie. Zeker op de sprintafstanden doen de Canadezen, Amerikanen en Aziaten volop mee om de medailles, maar ook op de langere afstanden hoeft het geen Nederlands feestje te worden. De Italiaan Davide Ghiotto en Ted-Jan Bloemen, die voor Canada uitkomt, zijn grote kanshebbers op de 10 kilometer. En bij de vrouwen is de Tsjechische Martina Sábliková altijd favoriet op de 5 kilometer. Het wordt een stuk spannender dan bij de EK in Thialf, waar de Nederlanders ook het voordeel hadden van de korte reisafstand en het thuispubliek.”

De jonge Amerikaan Jordan Stolz lijkt sowieso de te kloppen man.

“Ja, hij werd vorig jaar wereldkampioen op de 500, 1000 en 1500 meter en heeft alleen maar voordeel van het snelle ijs in Calgary. Die jongen is zó goed. Hij combineert veel souplesse op het rechte stuk met pijlsnelle bochten. Zijn bochtentechniek is feilloos, ongeëvenaard. En hij heeft de inhoud van een allrounder. Stolz heeft alles.”

In Nederland gaat het sinds de NK en EK veel over Jenning de Boo. Is hij net zo’n groot talent?

Jenning is een heel groot talent met veel natuurlijke snelheid. Hij schaatst ook fenomenale bochten, maar Stolz is completer als het gaat om inhoud. Ik denk wel dat Jenning hem op de 500 en 1000 meter partij gaat bieden. Hij is natuurlijk ook met zijn bochtentechniek in het voordeel, omdat het zo’n snelle ijsbaan is.”

Je won in 2010 olympisch goud in Vancouver op de 1500 meter. Kijk je het meest uit naar die afstand?

“Ja, zeker. De 1500 blijft voor mij de mooiste afstand. Stolz is natuurlijk een van de favorieten, maar ik ga voor Kjeld Nuis. Die is heel goed in vorm en de 1500 is steeds meer zijn afstand aan het worden. De afgelopen jaren is Kjeld steeds constanter gaan rijden.”

Van welke Nederlandse vrouwen verwacht je het meest?

“Ze heeft concurrentie van Miho Takagi uit Japan, maar Jutta Leerdam is de grootste kanshebber op de 1000 meter. Ze domineert die afstand al anderhalf jaar. Jutta is heel krachtig en perfectionistisch. Daardoor is ze technisch ook enorm vooruitgegaan. Ze traint keihard en heeft daarnaast een leven – met bokser en youtuber Jake Paul – waarin ze vol in de schijnwerpers staat. Ze is een moderne sporter die van haar hart geen moordkuil maakt. Dat vind ik mooi.”

Hoe is het voor je om weer even in Canada te zijn?

“Het is een fijn land, dat West-Europees aandoet. En de sfeer in Calgary is prettig. Het is een hele fijne ijsbaan, die aan een universiteitscomplex vastligt. Dus er is altijd wel bezigheid, er lopen veel jonge mensen rond. Alle schaatsers komen er graag. En ik absoluut ook.”

Al het schaatsen is deze winter te volgen bij de NOSWK Afstanden in Calgary van 15 - 18 februari 2024: om 20:30 uur (donderdag, vrijdag en zaterdag) en 20:00 uur (zondag). 

Meer over