Interview met Bart Veldkamp over Andere Tijden Sport

18 Januari 2018 16:48 | sport | Door Televizier

© Soenar Chamid

Andere tijden sport reist met Bart Veldkamp naar Albertville, waar hij in 1992 de olympische 10 kilometer won. Vijf vragen aan Bart Veldkamp.

Lees het artikel hieronder verder

Het laatste streaming nieuws

Mogelijk gemaakt door guidinc.nl

Turbo Review: Pixar-animatiefilm Luca op Disney Plus

Meer film & serie nieuws

Wat zien we in de documentaire?
“We hebben de reis die ik indertijd met de auto maakte van het trainingskamp in Davos naar Albertville, nu, vijfentwintig jaar later, overgedaan. We blikken terug op het hele traject van de voorbereiding in Davos. In Davos ben ik daarna nog vaak geweest, maar het was wel geinig om weer een keer in Albertville te komen. Waar ze van het ijsstadion een voetbal- en atletiekstadion hebben gemaakt.”

Komt de ‘Haagse Bende’ waar jij deel van uitmaakte ook aan bod in de documentaire?
“Ja, het verhaal gaat ook een beetje over die drie jonge jongens uit Den Haag die ineens in de kernploeg kwamen en daar een beetje de dienst uitmaakten: Thomas Bos, Ben van der Burg en ik. Onze bewondering voor Eric Heiden, die in onze jeugd heer en meester was, komt ook nog aan bod. Heiden won in Lake Placid in 1980 op alle vijf afstanden olympisch goud. Voor ons was hij een halfgod, met zijn totaal nieuwe manier van trainen.

Wat is jouw mooiste herinnering aan Albertville?
“Het moment dat ik na twee rondjes al besefte: ik ga hier goud winnen. Ik zat na de grote kanshebbers, dat was een voordeel. Na al die jaren weet je precies hoe ‘goed’ voelt en hoe ‘zwaar’ voelt en hoe ‘slecht’ voelt. Door al je ervaring weet je gewoon: dit gaat een goeie race worden. Als dat dan ook nog op de Olympische Spelen is, dan valt alles op z’n plek. In de 23 rondjes die nog komen kan je alleen nog op je bek gaan. Maar daar denk je natuurlijk niet aan.”

Je bent na je eigen schaatscarrière nog op andere fronten actief geweest in de schaatswereld, als coach, ploegmanager en adviseur. Sinds twee jaar niet meer. Mis je het?
“Nee. Ik kijk graag naar schaatsen, maar ik mis het niet. Ik heb in dat wereldje zoveel gedaan en zoveel jaren gereisd ook. Op een gegeven moment was het voor mij geen uitdaging meer.”

Bart's Bar is je nieuwe uitdaging, de voedingsreep die je hebt ontwikkeld samen met je moeder die voedingsdeskundige is. Wanneer komt-ie op de markt?
“Drie maanden geleden, was het plan. Maar hij is er nog niet. Ik zit midden in alle calamiteiten die je kunt bedenken bij een start-up. We zijn nu druk bezig met het afstellen van de machines en dit jaar komt hij op de markt.”

Andere tijden sport, zondag - NPO 1 - NTR • 22.15

Meer over